Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 21:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/linkopingsbomben-inneholl-minst-15-kilo-sprangmedel/

Sverige

Linköpingsbomben innehöll minst 15 kilo sprängmedel

Flera bostadshus förstördes i explosionen. Foto: Magnus Hallgren

Bomben som låg bakom den kraftiga explosionen i centrala Linköping i början av juni innehöll minst 15 till 20 kilo sprängmedel. Enligt polisens nationella bombskydd var det ren tur att ingen dog.

– Det hade räckt med att någon drack morgonkaffe på sin balkong, säger Marie Borg, chef för bombskyddet.

Flera bostadshus förstördes vid explosionen i ett bostadsområde i centrala Linköping den 7 juni, men ingen människa skadades allvarligt. 

Polisen har hittat delar av en lådcykel som tros ha haft en viktig funktion i samband med sprängdådet. Enligt SVT Nyheter ska bomben ha varit placerad i cykeln.

I en ny rapport uppger polisens nationella bombskydd att sprängladdningen var ovanligt stor och hade kunnat orsaka dödsfall, uppger SVT Nyheter som var först att skriva om rapporten. 

”Man måste inse att risken för att någon person skall bli skadad eller dödad är nästan 100 %, då laddningen uppskattningsvis, räknat i konventionellt civilt sprängmedel måste ha uppgått till minst 15-20 kg” skriver bombskyddets utredare.

Som jämförelse har bomber som sprängts i Malmö varit laddade med i genomsnitt med ett halvt kilo till ett kilo sprängmedel – vilket är tillräckligt för att orsaka omfattande skador. 

Nationella bombskyddets chef Marie Borg säger att det hade räckt med att någon drack kaffe ute på balkongen för att bomben skulle ha orsakat dödsfall. 

– Det var absolut ren tur, säger hon till DN om att ingen skadades allvarligt.

Hon påpekar att mängden sprängmedel i Linköping är baserad på den initiala bedömningen och kan ha förändrats vid det här laget.

Ungefär 20 personer fick splitterskador vid detonationen. Splitter från sådana här detonationer utgör en fara för lekande barn, skriver bombskyddet.

”En av de större risker som sprängning utgör i statsmiljö är mängden glassplitter som sprids och förorsakar stor skada på människor och djur. Splittret sprids lång väg och kommer under lång tid att utgöra fara för barn som leker ute”, skriver bombskyddet.

De senaste åren har antalet sprängningar i Sverige ökat kraftigt samtidigt som de blivit farligare för allmänheten. Kriminella grupperingar som är i konflikt med varandra, och är ute efter att hota och skrämma, verkar ha större tillgång till sprängmedel i dag än tidigare.

– Vi kan ju gissa att det är en effekt av den strängare vapenlagstiftningen, att man har bytt metod eftersom det är lägre straffvärde för explosiva medel än vapen, säger Marie Borg.

De senaste tre åren har antalet ärenden skjutit i höjden och Nationella bombskyddet är tungt belastade. Enligt Marie Borg klarar de av sina arbetsuppgifter, men tvingas prioritera hårt. Hon vill att polisen fortsätter att upprätthålla ett hårt tryck på de kriminella gängen och vill samtidigt att lagstiftningen ses över för att försvåra för gärningsmännen. 

– Utredningsmöjligheterna skulle förbättras om straffvärdet höjdes, säger hon och syftar bland annat på tvångsmedel som häktning och avlyssning. 

Förundersökningsledare Daniel Axelsson vill inte kommentera bombskyddets rapport om hur många kilo sprängmedel det var, utan säger att man avvaktar ett skriftligt svar från Nationellt forensiskt centrum om vilket sprängmedel det rörde sig om. 

Avspärrningarna kring platsen har hävts eftersom man bedömer att det nu är säkert att vistas kring detonationsplatsen, men han kan inte garantera att det inte finns glassplitter som slungats iväg en längre bit. 

– Man kan väl aldrig säga säkert att det inte finns någon glasskärva flera hundra meter därifrån, säger Daniel Axelsson.

Läs mer: 

Delar av lådcykel kopplad till explosion i Linköping hittade 

Mängder av tips om lådcykeln i Linköping 

Explosionen i Linköping – det här vet vi