Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

En attack av jätteproportioner

Överbelastningar av webbplatser är vanligtvis en fattigmans hackarattack. Den orsakar ingen permanent skada och ger inte angriparen tillgång till någon hemlig information.

Allt den gör är att tillfälligt få en sajt att sluta fungera. Syftet kan vara utpressning eller att ge en politisk motståndare en näsbränna.

Men lördagskvällens attack mot svenska mediesajter var av en storleksordning som får en att tappa andan. Vi talar om sajter som är dimensionerade för enorm trafik – vi och våra konkurrenters existens bygger på att miljontals människor läser oss. Att överbelasta en sådan sajt är ingen smal sak. Att slå flera av Sveriges största på en gång är ännu större.

Det lär dröja innan vi har ens solida spekulationer om vem som låg bakom detta. Men några saker kan man ha i åtanke redan nu.

För det första: Man behöver inte själv ha teknisk kunskap för att initiera en attack. Det har länge varit möjligt att köpa sig tillgång till enorma nätverk av kapade datorer som används för överbelastningsattacker.

För det andra: Redan under kvällen syntes tecken på kraftiga ökningar av internettrafiken från Ryssland. Det är intressant information, men betyder inte nödvändigtvis att attacken initierades därifrån. Den kan vara dirigerad från en annan världsdel utan att det skulle visa sig i trafikmönstren.

För det tredje: Attacken lär dra igång en förstärkning av den rent tekniska förmågan att stå emot attacker av denna dignitet. Den här gången var det en ordinär lördagkväll. Behovet av nyhetsuppdateringar var inte akut. Dessutom fortsatte Sveriges Radios och SVT:s sajter att fungera. Men vi vet att människor förlitar sig på nyhetsmedier i krissituationer, och attacken kan fungera som en väckarklocka. I en kritisk situation ska inte överbelastningsattacker kunna slå ut stora delar av Mediesverige.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.