Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Liten strejkeffekt på Londonflyg

Den brittiska strejken tycks inte påverka flygtrafiken från Sverige i större omfattning. SAS flyger dock med halvfulla plan efter uppmaning från brittiska flygmyndigheter. Detta för att hålla nere trycket mot gränskontrollen, som drabbas av strejken.

Det går 16 plan från Arlanda till någon av Londons flygplatser under onsdagen. Ingen avgång är inställd på grund av strejken bland den brittiska gränskontrollpersonalen, enligt Arlandas ledning.

På onsdagsförmiddagen har inte heller några förseningar inträffat.

– Hittills har planen gått någon minut före tidtabell, säger Malin Selander, pressansvarig på SAS, till DN.se.

– Vi kommer att trafikera precis som vanligt, men vi har anpassat oss till det krav flygplatsen ställt, att minska antalet passagerare per plan till högst 50 procent.

Det betyder att någon som vill boka med kort varsel kommer att få nej, trots att det egentligen finns lediga stolar.

– Men strejken har varit känd i flera dagar, och i och med det har vi haft många frivilliga ombokningar, säger Selander.

SAS har erbjudit passagerare med bokningar just den 30 november att boka om utan extra kostnad. Bolaget flyger till den största Londonflygplatsen, Heathrow.

Norwegian har tre dagliga flygningar till Gatwick söder om London.

– Enligt den information vi har fått från Gatwick har inga flygningar på morgonen påverkats. Men de säger att det förmodligen kan bli förseningar senare, säger pressansvariga Åsa Larsson.

Norwegian har gått ut med sms till sina passagerare där man informerat om att det kan bli förseningar när man kommer in i Storbritannien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.