Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/live-1100-svenskt-besked-om-assange-fallet/

Sverige

Förundersökningen mot Julian Assange återupptas

01:39. "Jag har gjort bedömningen att Julian Assange har på sannolika skäl gjort sig skyldig till våldtäkt", säger vice överåklagare Eva-Marie Persson.

Vice överåklagare Eva-Marie Persson återupptar förundersökningen mot våldtäktsmisstänkte Julian Assange, meddelade hon på måndagens presskonferens. Fallet preskriberas i augusti nästa år.

En arresteringsorder ska utfärdas och Sverige kommer att begära honom utlämnad. 

– Jag har gjort bedömningen att Julian Assange på sannolika skäl har gjort sig skyldig till våldtäkt, säger Eva-Marie Persson.

Rätta artikel

Beskedet om att på nytt återuppta förundersökningen mot våldtäktsmisstänkte Julian Assange väckte stor uppmärksamhet på måndagen. Ett viktigt skäl till åklagarens beslut är att flera domstolar i häktningsförhandlingar tidigare bedömt honom vara på sannolika skäl misstänkt.

Fallet Assange: Det sker nu när Sverige öppnar förundersökningen

Assange är också misstänkt för förberedelse till dataintrång i USA som därför ska begära honom utlämnad senast den 14 juni. Åklagare Persson kommer att begära Assange häktad i sin utevaro och få till en europeisk arresteringsorder – vid en konkurrenssituation mellan Sverige och USA är det brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen.

Överåklagaren vill hålla ett nytt förhör med Julian Assange då han inte delgivits misstanke om brottet enligt svensk lagstadga. Eva-Marie Persson vill undersöka möjligheten att hålla förhör via videolänk i Storbritannien. 

– Detta kräver Julian Assanges godkännande, säger Eva-Marie Persson.

Wikileaks-grundaren Julian Assange har misstänkts för våldtäkt i Sverige sedan augusti 2010, medan tidigare brottsmisstankar om två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång har preskriberats. Detta kunde ske för att han hållit sig undan på Ecuadors Londonambassad dit han tog sin tillflykt, sökte och fick asyl, sommaren 2012.

– Beslutet att lägga ned den tidigare utredningen handlar inte om brist på bevis utan på omständigheter som gjorde att det inte gick att driva den vidare vid tillfället, säger Persson.

Demonstranter utanför domstolen i London tidigare i maj. Foto: Matt Dunham/AP

När Ecuador hävde asylen förra månaden greps han omgående den 11 april och dömdes redan den 1 maj till 50 veckors fängelse för att ha brutit mot borgensvillkoren. Minst hälften av den tiden spås han sitta.

Det är en av flera faktorer som det svenska rättsväsendet måste förhålla sig till, att det mest tidspressande scenariot skulle ge åklagarna omkring fyra månader att färdigställa förundersökningen med förhör av Assangeförhör innan brottet preskriberas den 20 augusti 2020. 

 

Läs mer: Fängslade Ola Bini begär borgen i Ecuador

DN Ledare: Julian Assange har gett upphov till en storpolitisk röra

Björn af Kleen: Gripandet av Assange kan göra att Rysslandsutredningen än en gång kommer i blixtbelysning