Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Livsmedelsverket: Ät mindre ost

Foto: Mark D. Carlson/TT

Mindre feta, präst och mozzarella. Den som vill vara snäll mot miljön måste dra ner på ostätandet. Det menar Livsmedelsverket.

Livsmedelsverkets ”Miljösmarta matval” ger råd om hur man som bäst kan verka för ett miljövänligare samhälle. Nu lägger de till ost på listan över livsmedel som svenska folket borde äta mindre av.

– Ost har ganska stor miljöpåverkan om man tittar mot andra produktgrupper, som grönsaker till exempel. Det har en påverkan på klimatet, på den biologiska mångfalden och på övergödningen, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket, till Sveriges Radio.

Johansson pekar också på att för mycket ost inte är bra för hälsan, men om och när suget slår till ska konsumenten helst titta åt klimatcertifierad och ekologisk ost. Svenskarna äter dubbelt så mycket ost i dag jämfört med för 40 år sedan.

– Visst får vi i oss mycket bra näringsämnen av både kött och mejeriprodukter, men det är inte så att vi skulle få sämre näringsintag bara för att vi drar ner lite på vår konsumtion. I dag äter vi faktiskt mer än vad vi behöver för att få i oss de här näringsämnena, säger Anna-Karin Johansson till SR.

Enligt Livsmedelsverket förtär varje person i Sverige ungefär 800 kilo mat och dryck varje år. Från myndighetens sida menar man att vi kan halvera växthusgas-utsläppen om vi stuvar om i våra matvanor.

Förutom just ost vill Livsmedelsverket bland annat att vi ska äta mindre kött, välja miljömärkt fisk och äta känsliga frukter och grönsaker när det är säsong för dem. De anser också att vi inte ska slänga så mycket mat och dra ner på godisätandet.

Ägg och andra mejeriprodukter, såsom mjölk, läggs också till i ”Miljösmarta matval” som produkter som vi kan skära ner på.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.