Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Livsmedelsverket: LCHF fara för folkhälsan

LCHF-dieten beskrivs som en succédiet som kan bota diabetes. Men samtidigt går den tvärtemot Livsmedelsverkets hälsorekommendationer, som ser en fara för folkhälsan om dieten sprider sig.

LCHF-dieten förespråkar att man ska äta mindre kolhydrater och mer fett. Ofta rekommenderas animaliska, mättade fetter. Det stora intaget av mättade fetter går tvärtemot Livsmedelsverkets kostråd, som i dag rekommenderar att bara en tredjedel av allt fett vi äter, eller cirka tio procent av all energi vi får i oss, bör komma från mättat fett.

– Det är inte så att vetenskapen har svängt. Forskare runt om i världen är eniga om att mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Man ska byta till fleromättade fetter, säger Irene Mattisson, nutritionist och avdelningschef på risk- och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket, till DN.se.

När man skapar kostråden tar man enbart hänsyn till det vetenskapliga underlaget, säger Irene Mattisson. Alla studier som har hög kvalitet vägs samman för att få en helhetsbild av olika områden. Livsmedelsverket beskylls ofta av LCHF-anhängare för att lida av fetträdsla, något man inte förstår på myndigheten.

– Att Livsmedelsverket skulle ha fettfobi vet jag inte var man har fått ifrån. För de flesta är det inte viktigast att äta mindre fett, utan att välja rätt sorts fett. Ut med det mättade, in med det fleromättade, säger Irene Mattisson.

På Livsmedelsverket vill man att LCHF-dieten istället för animaliska fetter förordade ett högre intag av vegetabiliska, fleromättade fetter. Man är rädd för att hjärt- och kärlsjukdomar ökar om LCHF-dieten blir till en livsstil.

– Man känner verkligen en oro för folkhälsan om många svenskar ökar intaget av mättade fetter och går tillbaka till nivåerna vi hade 60- och 70-talet.

Irene Mattisson ser, förutom det höga intaget av mättade fetter, risker med att man helt väljer bort vissa livsmedel i kosten. Vissa LCHF-dieter förespråkar att man inte äter frukt, då frukten innehåller socker.

– En kost som LCHF handlar om att välja bort en stor del livsmedel, och då även bra livsmedel som rotfrukter, frukt och fullkorn. Där finns många bra näringsämnen man går miste om. Äter man inte fullkorn ökar till exempel risken för tjocktarmscancer.

Livsmedelsverket ser dock vissa positiva egenskaper med LCHF-dieten. Att man väljer bort kakor och läsk går hand i hand med myndighetens kostråd.

– Den delen är en väldigt bra del av LCHF. Men risken vi ser är att folk bara tar till sig att det är okej att äta en massa smör och grädde, men att man sen inte tar bort de dåliga kolhydraterna. Att man gör en hemmasnickrad variant av LCHF där man bara tar till sig den del man vill, säger Irene Mattisson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.