Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Livstids fängelse för företagare

Foto: Polisen

Det blev livstids fängelse för den 52-årige företagare som åtalats för mord på två äldre par. Mannen, som delvis erkänt, döms för fyra mord och 36 bedrägerier.

Företagaren Zoran Radovanovic döms för mord på ett äldre par i Hökensås den 9-10 mars i fjol och ytterligare ett mord på ett par i Norrahammar, Jönköping i maj. Vid båda tillfällena har de mördades hus brunnit. Den åtalade erkände morden i Norrahammar, och även att han hade anlagt en brand i deras villa. Han har också erkänt 36 fall av grova bedrägerier. Men han nekar till att ha dödat paret i Hökensås eller anlagt någon brand där.

Motiven bakom morden har ansetts vara ekonomiska. Zoran Radovanovic har placerat pengar åt de mördade och ett stort antal andra personer. Han döms också till att betala 11,6 miljoner i skadestånd till 32 personer som har drabbats av hans brott.

Det var natten mellan den 9 och 10 mars i fjol som ett fritidshus i Hökensås, Tidaholm, fullständigt ödelades i en brand. Huset låg avsides och branden upptäcktes inte medan den pågick. Kvarlevorna efter en äldre man och en kvinna påträffades, men branden hade utplånat de flesta spåren och det gick inte att fastslå hur de hade dött.

Den 27 maj upptäcktes en brand i en villa i Norrahammar i Jönköping. Branden hade dock inte tagit sig och i huset påträffade en man och en kvinna. Utredningen visade att de hade mördats. Båda hade blivit svårt slagna med ett basebollträ.

Trots att Zoran Radovanovic nekar till morden i Hökensås anser Jönköpings tingsrätt att bevisen emot honom är övertygande även i det fallet. Domstolen konstaterar att han strax före händelsen hade köpt tändvätska, rep och silvertejp. Tingsrätten menar att han första har slagit paret med en kofot och därefter anlagt branden. Paret bedöms ha dött antingen av slagen med kofot eller senare i branden.

Båda paren anlitade den nu åtalade företagaren för penningplaceringar. Enligt åklagaren är det här som motivet finns till morden. Mannens affärer hade börjat gå dåligt och han har också åtalat för bedrägerier på totalt 5,7 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.