Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

LO förhandlar om jobb till nyanlända

I höst börjar LO och Svenskt Näringsliv förhandla om jobb för lågutbildade nyanlända – de jobb som Svenskt Näringsliv vill kalla ”enkla jobb”.

– Vi på LO kallar det hellre ”en enklare väg till jobb”, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne beskriver det för sin del som att LO ”krupit till korset”:

– Vi ska förklara vad vi anser behöver göras, och LO har sagt sig vara beredda att lyssna på vad vi har att föreslå, preciserar Lemne.

Närmare bestämt heltidsarbete för 75 procent av lägstalönen. Plus att staten ska bjuda på arbetsgivaravgiften. Och slopa ”krånglet”:

– I dag måste arbetsgivarna gå via Arbetsförmedlingen, de måste vara med i en arbetsgivarorganisation och ha kollektivavtal, det ska finnas en formell utbildningsplan och utbildningen via SFI och den kommunala skolan passar inte ihop med arbetstiderna. Därför har så få Yrkesintroduktionsjobb skapats, fastslår Carola Lemne.

LO-ledningen bekräftar för DN att förhandlingar i höst ska inledas om vägar till jobb för lågutbildade nyanlända, men betonar att det handlar om just en förhandling, där LO lika lite som tidigare vill sänka löner eller återuppliva bortrationaliserade lågproduktiva jobb, utan fortsätter att poängtera behovet av mer utbildning, varvad med lärlingsjobb.

Denna vecka i Almedalen har Centern och Liberalerna på nytt torgfört förslag om lagstiftning för lägre lönenivåer som de menar ska leda till fler jobb för lågutbildade. Och i maj fick näringsminister Mikael Damberg av LO närstående statsminister Stefan Löfven i uppgift att skaka fram 30 000 nya ”enkla jobb”.

Även Carola Lemne anslöt sig i vintras till kravet på lagstiftning, om parterna inte själva ”kom överens”. Vilket facken uppfattade som ett hot, föga förenligt med den svenska förhandlingsmodellen med självständiga arbetsmarknadsparter.

Själv är Lemne just nu arg på regeringens försök att få fack och arbetsgivare att ”förhandla under utpressning” när det gäller den så kallade sjukskatten, regeringens målsättning att få arbetsgivare att betala mer för de långa sjukfallen. Här har socialförsäkringsminister Annika Strandhäll gett parterna sommaren på sig att försöka hitta en bättre lösning. Annars väntar lagstiftning.

– Det är fan i mig inte seriöst, anser Carola Lemne.

Men är det inte en liknande förhandling ”under svärdet” som hon själv har förespråkat när det gäller enkla jobb med sänkta löner?

Nej, hävdar Carola Lemne.

Hon framhåller att Svenskt Näringsliv inte talat om något annat än en vidareutveckling av alliansregeringens yrkesintroduktionsavtal, YA-jobben. I det trepartsavtalet slås fast att lönen ska vara 75 procent av ingångslönen.

Men i YA-jobben arbetar ju deltagarna just bara 75 procent och får utbildning på resterande 25 procent. Medan du och Svenskt Näringsliv vill att de ska arbeta 100 procent för 75 procents lön?

– Ja, vi tror på att man ska jobba heltid och lära sig jobbet och språket på arbetsplatsen, i minst tre, helst fem år. Plugga får man göra sedan.

Svenskt Näringslivs nyvalde ordförande Leif Östling har tydligt sagt att han inte tycker att lagstiftning – eller hot om lagstiftning – hör hemma i frågan om eventuellt sänkta lägstalöner.

Men du tycker fortfarande att lagstiftning kan behövas?

– Ja, det här är ett så stort samhällsproblem att om parterna inte klarar att ta ansvaret kommer politikerna att bli tvungna att göra något och lagstifta om en ny anställningsform med 75 procent av lönen, vidhåller Carola Lemne.

Fakta.Yrkena som ska vara en väg in på jobbmarknaden

Lagerjobb och enkla kontorsjobb är enligt Svenskt Näringsliv bra exempel på jobb som medlemsföretagen kan skapa för vågen av lågutbildade nyanlända. Regeringen har talat om sådant som trädgårdsarbete och flyttjänster.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.