Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

LO kräver att Löfven ändrar sig om vinst i välfärd

”Varje skattekrona måste få till det den är avsedd för”, säger Tobias Baudi, LO:s vice ordförande.
”Varje skattekrona måste få till det den är avsedd för”, säger Tobias Baudi, LO:s vice ordförande. Foto: Magnus Hallgren
LO kräver kraftiga vinstbegränsningar och stenhård reglering av välfärdssektorn. Det avslöjar LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin i en DN-intervju. Beskedet sätter press på S-ledaren Stefan Löfven. ”Socialdemokraterna måste göra en förflyttning i den här frågan”, säger Tobias Baudin.

Caremaskandalen utlöste en intensiv debatt inom socialdemokratin om vinsterna i välfärdsföretagen.

LO-kongressen beslutade i våras att organisationen ska verka för att en ”non profit”-princip ska gälla i välfärdssektorn. Vad denna ”icke vinst”-modell egentligen innebär specificerades dock inte i kongressbeslutet.

LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin leder den grupp som senast i december ska ta fram de konkreta förslagen.

Men redan nu avslöjar han för DN några av slutsatserna. Tobias Baudin ser framför sig kraftiga regleringar av välfärdssektorn.

– Varje skattekrona måste gå till det den är avsedd för. Vi har inte råd att skicka i väg det i vinster till företag. Vi måste kraftigt reglera den här branschen, den är väldigt oreglerad i dag, säger han.

LO kommer inte att föreslå något totalt vinstförbud, men möjligheterna att plocka ut vinst kommer att inskränkas. Vänsterpartiet föreslog i somras att välfärdsföretagen skulle drivas som så kallade svb-bolag, en ovanlig form av aktiebolag där vinstutdelningen begränsas till statslåneräntan plus en procent. Med dagens ränteläge skulle välfärdsföretagen kunna plocka ut 2,5 procent av det investerade kapitalet i utdelning.

Det är en nivå på vinsten som Tobias Baudin tycker är rimlig.

– Exakt var vi ska gå kan jag inte säga i dag, men en mycket kraftfull vinstbegränsning kommer vi att lägga fram som förslag, säger Tobias Baudin.

Även LO har tittat på svb-bolagen – men avfärdar modellen som den ser ut i dag. Kryphålen för den som vill gömma undan vinsten är alldeles för många, enligt Tobias Baudin.

– Vinst är det som är längst ner på en resultaträkning. Före det finns banklån, där vet vi att bolag tar dyra lån av andra bolag i koncernen och på det sättet kommer undan vins­ten. Man hyr lokaler av andra bolag i samma koncern för att komma undan vinsten.

– Där ser vi att svb-bolag är ett slag i luften. Vi måste gå längre än så.

Med hjälp av jurister och annan expertis undersöker LO:s arbetsgrupp hur regleringar på områden som försäljningar och internhyror konkret skulle kunna se ut. En tänkbar lösning är att reglerna kring svb-bolagen byggs ut. Tobias Baudin vill också se en större insyn i välfärdsföretagens bokföring.

En linje i debatten om välfärdsföretagen är att högre kvalitetskrav ska göra stora vinstuttag omöjliga. Den vägen, som många socialdemokrater driver, avfärdas av LO:s arbetsgrupp.

– Hur mäter man kvalitet på vården av en dement människa? Vi kanske måste konstatera att det blir väldigt svårt. Det talar för mycket striktare regler för välfärdssektorn, säger Tobias Baudin.

Farhågorna om att mängder av skolor och vårdcentraler kommer att läggas ner om vinsterna inskränks beskriver Tobias Baudin som ”skrämselpropaganda”.

– Det finns massor av företag som vill leverera bra välfärd trots att vinsterna inte är helt obegränsade. Någon eller några kanske skulle försvinna, men dessa företag kanske inte ska vara i branschen.

Vinsterna i välfärden är en mycket känslig fråga inom Socialdemokraterna. Inför kongressen i april nästa år har flera stora arbetarkommuner motionerat om olika varianter av vinstbegränsningar.

Samtidigt har partiledaren Stefan Löfven gjort klart att han inte vill se ett vinstförbud. En arbetsgrupp ledd av partisekreteraren Carin Jämtin ska försöka mejsla fram en kompromiss.

LO:s ställningstagande ökar trycket på partiledningen och Stefan Löfven.

– Partiet måste göra en förflyttning i den här frågan. De pratar mycket kvalitet och det har jag också gjort. Men det håller inte. Vi måste gå in och reglera branschen hårdare än i dag. Jag förväntar mig en förskjutning i frågan från Socialdemokraterna, säger Tobias Baudin.

LO:s förslag

Kraftig vinstbegränsning

LO vill inskränka vinsterna i välfärdsföretagen mycket kraftigt. En möjlighet som arbetsgruppen tittar på är den modell som finns i svb-bolagen, där bolagen kan ta ut stats­låneräntan plus en procent (i dag: 2,5 procent) av det investerade kapitalet i vinstutdelning.

Hårdare reglering

Arbetsgruppen vill begränsa möjligheterna för välfärdsföretag att undvika beskattningsbara vinster genom att bolagen inom en koncern exempelvis hyr lokaler eller lånar pengar av varandra. Man vill även införa någon slags tröghet i försäljningar, som omöjliggör snabba klipp.

Öppen bokföring

LO vill ha större transparens i bokföringen hos företag i välfärdssektorn.
– Det handlar om skattepengar. Jag tycker att man ska kunna se vad som händer med skattepengarna, vart de tar vägen, säger LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin.

Inskränkt frihet för friskolorna

Det är möjligt att LO kommer att föreslå olika regleringar för vård- och skolsektorerna. Och då är det skolan som kommer att regleras hårdast.
– Det är en så viktig framtidsfråga, det är starten på hela livet, en framtidsinvestering både för individen och hela samhället. Det tycker jag talar mycket för att vi skulle behöva reglera skolan hårdare än sjukvården.
– Eftersom sjukvården redan är hårt reglerad är det svårare att ta ut stora vinster. Skolan är väldigt oreglerad, vilket talar för att man ska börja reglera hårdare där.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.