Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 12:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lofven-annu-inte-i-lage-att-stanga-skolorna/

Svensk politik

Löfven: Ännu inte i läge att stänga skolorna

03:13. "Var försiktiga, begränsa social kontakter och lyssna på experterna. Det är tråkigt att begränsa sig, men det är för er egen hälsa och att sjukvården ska klara situationen", säger statsminister Stefan Löfven.

Skolor och förskolor kommer inte att stängas i det läget som nu råder. Det beskedet lämnade Stefan Löfven vid en presskonferens på torsdagen. 

– Vi är inte där ännu men vi har också sagt att vi kan hamna i en sådan situation. Det är därför det beslutet förbereds. 

Enligt statsministern är regeringen inte ännu beredd att stänga igen landets grund- och förskolor. Tidigare i veckan togs beslut om att rekommendera gymnasieskolor och högskolor att bedriva distansundervining.

– Vi har ännu inte den situationen. Ska man stänga skolor så måste man göra det för att begränsa smittspridningen och det är inte där smittan sprids. Innan några beslut fattas kommer vi att lyssna väldigt noga på expertmyndigheten, säger Stefan Löfven. 

Enligt statsministern måste ett beslut om skolstängning bygga på en noggrann analys. En avgörande del handlar om att samhällsviktiga och samhällskritiska verksamheter måste fungera. Då måste man bland annat säkra att det finns tillräckligt med vårdpersonal på landets sjukhus.

– Men det är mycket bredare än så. Vi måste titta på vattenförsörjningen, elförsörjningen, transporter ska fungera. Vi utesluter ingenting men vi är inte där ännu, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven
Statsminister Stefan Löfven Foto: Fredrik Sandberg/TT

Statsministern riktar en särskild uppmaning till alla som är över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper.

– Var försiktiga. Begränsa sociala kontakter, lyssna på expertmyndigheterna, håll er uppdaterade och följ råden. Det är klart att det känns tufft och det är tråkigt att begränsa sitt liv. Men det här är både för er egen skull, för er hälsa, men också för att sjukvården ska klara av den här situationen, säger Stefan Löfven.

Under torsdagseftermiddagen genomfördes statsministerns frågestund i riksdagen och det var en bred uppslutning bakom de åtgärder som regeringen hittills genomfört. Några partiledare efterlyste emellertid fler åtgärder för att dämpa effekterna av coronasmittan. V-ledaren Jonas Sjöstedt vill se ändrade villkor för kvalificering till a-kassan medan KD-ledaren Ebba Busch vill se en nationell sjukvårdsgeneral med mandat att vid behov omfördela utrustning och personal mellan regioner.

- Jag känner en oro för belastningen i vårdorganisationen, säger Ebba Busch.