Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lofven-bra-att-myndigheten-stadar-upp/

SVERIGE

Löfven: Bra att myndigheten städar upp

1 min 24 sek. Transportstyrelsen, it-skandal och regeringskris. Detta har hänt.
Bild 1 av 1 Statsminister Stefan Löfven.
Foto: Patrik Österberg/IBL

Tidigare infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd kommenterar nu uppgifterna om att Transportstyrelsen redan sommaren 2014 gjorde avsteg från it-säkerhetsregler.

– Jag känner inte till det, säger hon till DN.

Stefan Löfven är nöjd med att myndigheten ”städar upp”, rapporterar Expressen.

Efter att DN konfronterat Transportstyrelsen med nya uppgifter avgick på tisdagen myndighetens ställföreträdande generaldirektör.

Det är mot bakgrund av beslut som han fattade sommaren 2014 där han gett sitt godkännande att Transportstyrelsen gör avsteg från myndighetens riktlinjer för it-säkerhet.

Catharina Elmsäter-Svärd var ansvarig minister för Transportstyrelsen i alliansregeringen.

Känner du till att Transportstyrelsen i augusti 2014 fattade beslut att göra avsteg från sina informationssäkerhetsriktlinjer?

– Nej, det känner jag faktiskt inte till. I augusti 2014 så var jag förvisso minister men då var vi mitt uppe i valrörelsen och annat.

Tycker du att du borde ha fått information om det?

– Det är jättesvårt att säga utan att vet mer om det. Jag kan faktiskt inte svara på det.

Myndigheten har alltså gjort avsteg från sina it-säkerhetsriktlinjer, men du tycker inte att du borde ha fått reda på det?

– Man har riktlinjer för att man ska förhålla sig till dem. Men det innebär ju också att man emellanåt kan göra avsteg generellt. I detta fall vet jag inte orsaken till varför man har gjort avsteget, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Jag tycker att det är väldigt bra att myndigheten städar upp.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar också de nya uppgifterna om Transportstyrelsen som lett till att den ställföreträdande generaldirektören avgår.

Vad säger du om att ställföreträdande generaldirektören avgår efter nya avslöjanden från DN?

– Vi har gett Transportstyrelsen det här uppdraget att gå igenom allt noggrant. Vilka beslut som har fattats, vad behöver förändras? Nu dras slutsatsen att den här personen inte kan vara kvar och det är bra.

Borde inte näringsdepartementet ha upptäckt det här tidigare?

– Det är hanteringen på Transportstyrelsen som är felaktig och vi har gett den det här uppdraget. Det är bra att de gör som vi har sagt åt dem.

I en intervju med Expressen säger statsministern att han precis fått information om det och nöjt noterat att myndigheten agerar.

– Jag tycker att det är väldigt bra att myndigheten städar upp, säger han till Expressen TV.

– I det här fallet behövde det åtgärdas och det gjorde generaldirektören, fortsätter han.

Läs mer: Ledare: Till reträtt, Lööf och Björklund

Elmsäter-Svärds dåvarande statssekreterare, Ingela Bendrot, skriver på Twitter att varken hon eller ministern ”fick någon som helst information om detta beslut”.

https://twitter.com/IngelaBendrot/status/907985563931815941

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt