Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Löfven: Danmark agerar fel när de släpper igenom flyktingar

02:09. Många flyktingar har nu nått Malmö centralstation. Här får de hjälp med tilltugg, kontantkort och annat från frivilliga.

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att Danmark agerar fel när landet släpper igenom tåg med flyktingar till Sverige. ”Ett av de viktigare uppdrag vi har i EU nu är att se till att alla följer reglerna”, säger Stefan Löfven. Samtidigt hyllar den danska statsministern polisen för att de inte hindrar flyktingarna.

I samband med en pressträff på torsdagen sade statsminister Stefan Löfven att han är överraskad över att Danmark valt att släppa igenom tåg med flyktingar på väg mot Sverige.

– Dublinförordningen säger att det land dit flyktingarna kommer är det land där man ska registreras. Det är så vi agerar i Sverige och vi tänker följa reglerna. Så det är ett olyckligt beslut, säger Stefan Löfven.

Han upprepar vid flera tillfällen att han anser att regler är till för att följas och att han är överraskad av den danska regeringens beslut.

– Regler är till för att följas. Håller vi på regler så att vi har ordning i mottagandet så kommer det här att gå bra. Ett av de viktigare uppdrag vi har i EU nu är att se till att alla följer reglerna, säger Stefan Löfven.

På andra sidan sundet var tongångarna annorlunda. Där berömmer Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen polisens hantering av flyktingströmmen i landet. Han stöder beslutet att inte hindra migranter och flyktingar från att resa vidare utan att ha registrerats.

– Polisen har mitt fulla stöd, säger han.

Dansk polis beslutade på torsdagsmorgonen på eget initiativ att låta flyktingarna åka vidare utan att ha registrerats. Flyktingarna som anländer till Padborg på Jylland eller till Rödby hamn behöver nu bara visa legitimation och får därefter lov att resa vidare.

Ett agerande som alltså statsministern ställer sig bakom.

– Det har genomförts ett mycket fint polisarbete, där vi efterlever våra internationella förpliktelser och där vi samtidigt gör det på ett danskt sätt utan onödigt användande av maktmedel, sade han efter mötet, enligt danska TV2.

Runt 3.000 flyktingar har sedan i söndags kommit till Danmark, av dem har cirka 400 sökt asyl i landet, enligt det danska justitiedepartementet.

I Malmö har 738 personer sökt asyl den senaste veckan, uppger Migrationsverket.

Stefan Löfven har inte haft någon kontakt med Lars Løkke Rasmussen och tänker inte heller ta någon kontakt i frågan, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.