Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-21 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lofven-det-kommer-en-dag-nar-vi-kan-saga-det-ar-over-nu/

SVERIGE

Löfven: Det kommer en dag när vi kan säga – det är över nu

09:16. Stefan Löfvens förstamaj-tal var i år mer ett tal till nationen än till arbetarrörelsen.

Inga vajande röda fanor, inga demonstrationståg ackompanjerad med slagord och inga bänkar med åhörare.

När Stefan Löfven höll årets första maj-tal på distans var det som statsminister snarare än som Socialdemokraternas partiledare.

För första gången har arbetarrörelsen ställt in alla sina första majtåg på grund av pandemin. Det gällde även Stefan Löfvens tal som i år sändes på Facebook och Youtube. Med svenska flaggan bakom sig tog Löfven upp coronapandemin och uppmanade alla att hålla i restriktionerna för att sjukvården ska kunna klara sitt uppdrag.

– Det är vår uthållighet som prövas av krisen, det avgörande för sjukvårdens kapacitet är att alla håller i de restriktioner som Folkhälsomyndigheten påmint om varje dag.

Vårt sätt att leva har förändrats dramatiskt, säger Löfven om coronakrisen, som nu varit en formell kris i precis tre månader. Han påpekar att vi har långt kvar innan pandemin är över. Fler kommer insjukna, avlida eller bli av med sina jobb.

Stefan Löfvens tal sändes bland annat via Facebook.
Stefan Löfvens tal sändes bland annat via Facebook. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stefan Löfven vädjade till alla att tänka sig en framtid där man ser tillbaka på denna tid och berömmer sig själv för att man tog sitt personliga samhällsansvar.

Han påminde om att coronaviruset inte ser några gränser och att det slår extra hårt mot fattiga människor: de som redan hade det svårast drabbas värre av krisen, och så är det över hela världen.

Stefan Löfven talade mer som en statsminister än som partiledare med politiska budskap på arbetarrörelsen dag. Han undvek även att gå till angrepp mot oppositionen.

– De partipolitiska konflikterna får vänta, säger han.

Löfven avslutade med att väcka hopp, att det finns ett liv då vi åter kan resa, besöka anhöriga och gå på bröllop:

– Det kommer en dag när vi kan säga: Det är över nu.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt