Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lofven-det-ska-gora-riktigt-ont-att-angripa-sverige/

SVERIGE

Löfven: ”Det ska göra riktigt ont att angripa Sverige”

Bild 1 av 2 Öronbedövande skarpskjutning av artilleriet satte på onsdagen punkt för militärövningen Aurora.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bild 2 av 2 Stefan Löfven gillar besök i den militära verkligheten.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

I skuggan av storövningen Aurora har försvarsminister Hultqvist haft politiska överläggningar med en delegation från USA om djupare samarbete. På onsdagen avslutades Aurora med att statsminister Löfven varnade att det ska göra ”riktigt, riktigt ont” att angripa Sverige.

Till dånet av skott från fem artilleripjäser av typen Archer sattes på onsdagen punkt för Aurora där 21.000 militärer deltagit under tre veckor. Skarpskjutningen skedde på en äng i Trosa vid Tureholms slott, nedbränt under ryssarnas härjningar 1719, sedan återuppbyggt.

Men nu är det 2017 och övningsgranaterna sköts för att slå ut en fiktiv fiende som landstigit på Askö. När krutröken lagt sig ägnade sig statsminister Stefan Löfven (S) åt att lära känna Archer-systemet. Det är Löfvens femte förbandsbesök i år och det märks att han trivs i fält.

Statsministern tackade de skjutande soldaterna från artilleribataljonen i Boden. Han framförde regeringens sympati för de tre soldater från P 7 i Revingehed som skadades i trafikolyckan i Sörmland på tisdagen. Löfven påminde i klara ordalag truppen om att deras insats ”ytterst gäller vårt lands frihet, våra värderingar”:

– Det ni gör är att se till att Sverige höjer sin försvarsförmåga. Det är vår uppgift är att försvara vår territoriella integritet. Ytterst handlar det om vårt land, ett land som vi älskar. Alla ska veta att om man har som avsikt att skada Sverige eller inta Sverige så ska det göra riktigt, riktigt ont, slog Löfven fast.

Stefan Löfven gillar besök i den militära verkligheten.
Stefan Löfven gillar besök i den militära verkligheten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stefan Löfven gillar besök i den militära verkligheten. Foto: Jonas Ekströmer

Statsministern åtföljdes av sin försvarsminister Peter Hultqvist (S) och svenska och internationella journalister. Ett besök under Aurora som medierna däremot inte varit inbjudna till kom från USA. Det är den nation som stått för det största utländska bidraget i Aurora med 1.100 militärer från alla försvarsgrenar utom flygvapnet.

– Jag är väldigt glad över att man på amerikansk sida deltar på det sätt man gör. Jag tror att det även har tillfört amerikansk försvarsmakt erfarenheter. USA har resurser, kapacitet och taktik som vi normalt sett inte möter. Våra förband får en utmaning som gör att de ökar sin förmåga och det har en positiv inverkan på vår kapacitet, säger Peter Hultqvist.

Försvarsministern mötte på Gotland förra tisdagen den amerikanska delegationen, totalt ett tiotal personer. De leddes av Thomas Goffus, biträdande statssekreterare i Pentagon med ansvar för Europa och Nato. Även representanter för USA:s Europakommando deltog.

– Vi talade om framtiden i en positiv mening, svarar Peter Hultqvist DN. Samarbete omfattar teknisk samverkansförmåga mellan förbanden, forskning, internationella operationer och materiel.

– Det är de områdena som gäller. Vi är öppna för övningsverksamhet även i framtiden. Den militära förmågan ska upp och samarbetet ska utvecklas, markerar försvarsministern.

Förutom USA deltog sju andra länder i Aurora. Av dem är det endast Finland som står utanför Nato.

– Vi bygger den militära alliansfriheten på vår egen försvarsförmåga och de här samarbetena - det är de tre benen i strategin, förklarar Stefan Löfven.

Läs mer om Aurora

Inte helt oväntat är ministrarna och övningsledningen nöjda med Aurora. Men vad anser utomstående observatörer som på flera platser följt övningen? Kanadensaren John Sparks är Moskva-korrespondent för brittiska tv-kanalen Sky news

– Helt klart har svenskarna ett tekniskt och utrustningsmässigt gap till amerikanerna. Men de har en ärligt menad strävan att utöka militären och utrusta den - samt söka nya partner, trots att det är komplicerat. Svenskarna skyggar inte inför det hot man upplever från Ryssland, säger John Sparks.

Britten Jake Tupman arbetar för företaget Intrepid i Riga och gör en film för Nato om Aurora. Han har följt andra övningar som visat upp mer eldkraft än i Trosa, men berömmer annat:

– Storleken och omfattningen har varit enastående och imponerande: i Göteborg, på Gotland och i skärgården med en så stor del av försvaret i rörelse på så många platser. En del kan bli bättre, men soldaterna har varit otroligt professionella. Auroras budskap är stärkt försvar och säkerhet – lika mycket till svenska folket som till någon annan.

Ämnen i artikeln

Aurora 17
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt