Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lofven-detta-ar-en-avgorande-stund-for-vart-land/

SVERIGE

Löfven: Detta är en avgörande stund för vårt land

5 min 37 sek. Statsminister Stefan Löfven håller ett tal till nationen med anledning av coronakrisen. Foto: SVT

– Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar, inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land. Den stunden är nu.

Det sa Sveriges statsminister Stefan Löfven i ett tv-sänt tal till nationen på söndagskvällen.

Det var en samlad och allvarlig statsminister som med en svensk flagga bakom sig talade till nationen.

– Nu behöver varje person förbereda sig mentalt på vad som väntar. Vi har en allmän smittspridning i Sverige. Liv, hälsa och jobb är hotade, sa statsministern.

Statsministerns tal kommer i ett skede när antalet svårt sjuka i covid-19 ännu är relativt få liksom antalet avlidna. I länder som Italien och Spanien är siffrorna betydligt högre och spridningen har tagit fart. Frankrike ser också ut att vara på väg att utlysa nödläge.

Men där är Sverige inte ännu. I talet tryckte Löfven på att smittan endast kan övervinnas om svenska folket gör det tillsammans:

– Fler kommer att bli sjuka, fler kommer tvingas säga ett sista farväl till en älskad, sa statsministern.

– Enda sättet att klara av detta är att vi möter krisen som ett samhälle där alla tar ansvar för sig själv, för varandra och för vårt land. Jag vet att många är oroliga. Oroliga för hur vårt samhälle ska klara av det. Orolig för dig själv, för någon du älskar som tillhör en riskgrupp, eller för att ditt jobb ska försvinna. Jag förstår det. De närmsta månaderna kommer att bli påfrestande. Men vårt samhälle är starkt, sa Löfven.

Senast en statsminister riktade sig till nationen var den 7 april 2017 när Stefan Löfven talade timmarna efter terrordådet på Drottninggatan. Också den här gången handlade det om att ena nationen:

– Jag är stolt över att vara Sveriges statsminister när jag ser vad så många gör för sina medmänniskor. Ni är många som tar ert ansvar också som medmänniskor. Som hjälper era grannar att handla, som stödköper en lunch att ta med från den lokala restaurangen, som undviker att hälsa på mormor – men i stället ringer henne och småpratar varje dag. Det är solidaritet i praktiken.

Statsminister Stefan Löfvens uppmanade det svenska folket att förbereda sig mentalt på vad som väntar i spåren av coronakrisen.
Statsminister Stefan Löfvens uppmanade det svenska folket att förbereda sig mentalt på vad som väntar i spåren av coronakrisen. Foto: Magnus Hallgren

Coronasmittan har hittills drabbat Sverige ojämnt med de flesta fallen i storstadsregionerna där Stockholm, med 760 bekräftade fall i länet, har den största spridningen. Totalt har 1.906 personer i Sverige rapporterats smittade med covid-19 vilket på söndagseftermiddagen vilket betyder att Sverige har 19 fall per 100.000 invånare. Stefan Löfven tryckte i talet på vikten att stoppa smittan från att spridas vidare:

– Målet med regeringens arbete är att begränsa smittspridningen, så att inte väldigt många ska bli svårt sjuka samtidigt. Men också att säkerställa resurser till sjukvården, och att i denna tuffa tid lindra konsekvenserna för dig som arbetar och för våra företag. Var beredd på att detta kommer pågå under en längre tid. Var redo för att läget kan förändras snabbt. Men du ska också veta att vi som samhälle möter denna kris med hela vår samlade styrka, sa Löfven.

Samtidigt som statsministern poängterade att Sverige ska möta detta som en nation framhöll han den enskildes ansvar:

– Nu har vi alla ett stort eget ansvar. Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land. Den stunden är nu. Den dagen är här. Och den uppgiften gäller alla. Var och en av oss har ett ansvar att förhindra smittspridning, att skydda äldre och andra riskgrupper.

– Ingen människa står ensam inför denna kris, men varje person har ett tungt ansvar. Varenda en.

Stefan Löfven avslutade sitt tal med att uppmana alla att hjälpa varandra och att visa sammanhållning:

– Ni visar att när det är som tuffast, då är vår sammanhållning som starkast. Jag är säker på att alla i Sverige kommer ta ansvar och göra sitt yttersta för att säkra andras hälsa, hjälpa varandra och därför kunna se tillbaka på den här krisen och vara stolt över just din roll, dina insatser för dina medmänniskor, för vårt samhälle och för Sverige.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt