Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Löfven: Detta måste vi lösa tillsammans

01:24. Statsministern på besök i Biskopsgården efter dubbelmordet. När Löfven la ner blommor utanför restaurangen blev vissa åskådare upprörda.

Statsminister Stefan Löfven lovade ökade möjligheter för myndigheter att utbyta information och hårdare tag mot vapen när han besökte Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg på fredagen. Och en satsning på skolan.

Statsministern kom till Biskopsgården klockan 15.20 sedan hans plan från Bryssel blivit nästan en timma försenat.

Under den dryga timme som besöket ägde rum fick Stefan Löfven bland annat veta hur både sorg och ilska möter dem som arbetar på fältet.

– Det här är inte något som bara berör Biskopsgården, det är en nationell grej, sa en av dem som fick möjlighet att träffa Stefan Löfven på Medborgarkontoret.

Det höll statsminister Löfven med om:

– Det är en sak för hela vårt samhälle, sa Löfven. Ett svar han skulle komma att upprepa vid flera tillfällen under timmarna i Göteborg.

Några unga som fick prata med Löfven berättade hur de inte vågar gå ut när det blir mörkt och att de kände sig rädda. En av dem berättade hur de brukade äta pizza på en restaurang alldeles i närheten av den där morden ägde rum.

– Det här angår oss alla, här går några på restaurang en kväll för att ha trevligt och så händer detta. Man ska inte behöva riskera något sådant. Detta är något vi måste arbeta med tillsammans, det är nyckelordet, sa Löfven.

– Samhället måste visa att det som hänt är fullständigt oacceptabelt. Vi måste göra mer för att hindra att så många vapen kommer ut på gatan. Vi måste straffbelägga förberedelse till vapenbrott, ge mer resurser för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Myndigheterna måste få kartlägga och lägga mönster för att komma åt detta, sa Löfven.

Löfven nämnde Skatteverket, Försäkringskassan, tullen och polisen som fyra myndigheter som ska samverka bättre.

– Här måste vi se över vilka möjligheter som myndigheterna ska få så att de kan samköra sin kunskap.

En av ungdomarna konstaterade att det hade dröjt fyra år, med bilbränder, flera skjutningar och dödsfall, innan något först nu verkar vara på väg att hända. En kvinna beskrev Biskopsgården som en värld i miniatyr med många invånare från olika delar av jorden. ”Det behövs resurser”, sa hon.

– Ett samhälle kan bara bli tryggt om människor känner tillit, och inte misstro, till varandra. Unga måste få en bra skolgång, de måste bli utbildade och bildade. Skolan måste få de resurserna. Och människor måste få jobb. Vi måste bygga ett samhälle som bygger på tillit och gemenskap och solidaritet, sa Löfven.

En kvinna sa att detta inte bara var ett samhällsproblem:

– Vi som föräldrar måste också ställa upp. När vi har föräldramöte kommer kanske åtta av 28 föräldrar, det borde vara obligatoriskt att komma, sa hon.

Löfven sa att ungdomarna är dem som måste få all hjälp som kan ges.

– De måste få en bra fritidsverksamhet, en bra skola, de måste få jobb. De måste kunna utveckla sina egna liv. Och detta måste vi göra tillsammans.

Strax före klockan 17 avslutades det knappt halvtimmeslånga mötet på Medborgarkontoret och Stefan Löfven gick genom en stor folkmassa som väntat utanför till den restaurang där morden ägde rum i onsdags. Där lade statsministern ned ett fång röda rosor.

När Stefan Löfven lagt ned blommorna och pratat en stund med de som samlats utanför restaurangen fick Löfven en applåd. En grupp ungdomar var arga och hotfulla och undrade vad statsministern gjorde där och om han ens visste namnen på de två som mördats.

– Den dagen du kommer hit och lägger en blomma av ditt hjärta, den dagen ska vi backa undan självmant, sa en av dem.

Efter en stund fick statsministern lotsas från platsen.

– Jag kom hit för att jag vill visa att detta inte bara en fråga mellan polis och brottslighet, det är en fråga för landet. Jag förstår att folk är upprörda, sa Löfven efteråt.

– När unga får gå arbetslösa i åratal så är det klart att det inte blir bra.

En av de unga, 24-åriga Gulistan Bulduk, säger till DN att hon var glad över besöket men att hon inte vågar tro att det kommer att betyda någon skillnad:

– Det är bra att han är här så att vi inte känner oss ensamma. Kanske kan han göra något för att hjälpa oss.

Och även om många välkomnade besöket var det få som inte följde mediernas direktrapportering som kunde ta del av det statsministern sa:

– Han borde ha haft en högtalare, sa Abraham Mohamed som bott i Biskopsgården sedan 1995.

Efter mötet träffade Löfven den mördade 20-åringens pappa och bror och en kamrat till den döde. Detta sedan 20-åringens familj hört av sig till Jahja Zeqiraj (S), ordförande i stadsdelsnämnden.

– Pappan ville att Stefan Löfven skulle lova att få slut på våldet och tillgången till vapen, berättar Jahja Zeqiraj.

Löfven hade svarat att vapenlagarna var på väg att skärpas men att detta inte var tillräckligt. ”Det finns för många vapen i omlopp i Sverige och i Europa”, sa Löfven enligt Zeqiraj.

– 20-åringens pappa var mycket ledsen, inte bara för sin och sin familjs skull utan för att samhället blivit som det blivit, berättar Jahja Zeqiraj .

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.