Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Löfven: ”Gängkriminaliteten ska knäckas”

01:50. Regeringen ska se över hur resurserna till insatser mot kriminalitet kan stärkas.

Statsministern Stefan Löfven lovade att inte ge upp förrän man knäckt gängkriminaliteten, och inrikesminstern Anders Ygeman talade om myndigheternas ”järnnäve” mot de kriminella. Regeringens budskap efter mötet i det säkerhetspolitiska rådet är att det vankas hårda tag mot brottslingar. 

Det kan blir mer resurser till polisen redan i vår i samband med vårändringsbudgeten, och myndigheterna kommer att tillsammans kraftsamla mot gängvåldet.

Bland annat handlar det om att med hjälp av Kronfogdemyndigheten och Skattemyndigheten komma åt de kriminellas tillgångar, förklarade statsministern Stefan Löfven och inrikesminstern Anders Ygeman på en presskonferens efter det extrainkallade mötet i det säkerhetspolitiska rådet. 

– Vi behöver samla hela Myndighetssveriges järnhand  mot organiserad brottslighet, som vi gjort i Vivalla i Örebro på försök. Det handlar om att lista de potentiellt organiserade brottslingarna och sätta samhällets resurser emot dem. Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan, det ska vara väldigt jobbigt att vara kriminell i de här områdena, säger Anders Ygeman.

En av sakerna som enligt Ygeman diskuterades på mötet var att ge myndigheterna möjligheter att utmäta egendom även när de inte ”påträffar brott”. 

– Det är en sådan sak som behöver skärpas. 

 Löfven pekade på det som redan görs, bland annat att fyrfaldiga straffet för dem som bär explosiva varor och handgranater. 

Men enligt Löfven handlar det också om att mobilisera civilsamhällets resurser, för att strypa tillflödet av nya krminella. 

– Det handlar om att förbättra de sociala förhållandena och se till att stoppa rekryteringen, investeringar i skola och sysselsättning för att få stopp på tillflödet till brottsligheten. Unga känner hopplöshet, föräldrarna har gått arbetslösa lång tid, man kanske inte har klarat skolan och så får man en identitet i gängkriminaliteten. Vi måste stoppa flödet och vi kommer inte att ge oss förrän vi vunnit över gängkriminaliteten. 

Det var efter att statsministern Stefan Löfven extrainkallat det säkerhetspolitiska rådet med anledning av den senaste tidens dödsskjutningar i utsatta förorter, som man på en presskonferens lovade hårdare tag mot gängvåldet.

Chefer på polisen, Ekobrottsmyndigheten och Skattemyndigheten och Kronofogdemyndigheten var kallade till mötet för att diskutera läget.

Rådet sammanträdde klockan 8 på morgonen, före torsdagens ordinarie regeringssammanträde.

Stefan Löfven beslöt i tisdags att sammankalla det säkerhetspolitiska rådet efter den senaste tidens dödsskjutningar och upplopp i storstädernas förorter. I rådet ingå förutom statsministern även inrikesminister Anders Ygeman , försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margit Wallström, alla S, samt vice statsminister Isabella Lövin (MP). Även ministrarnas statssekreterare ingår. 

Rådet inrättades hösten 2014 efter att försvarsmakten fastslagit att en främmande farkost hade kränkt svenskt territorium i Stockholms skärgård. Möten hålls ungefär en gång i kvartalet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.