Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Löfven markerar mot antisemitism

S-ledaren Stefan Löfven tvingades på torsdagen göra en markering mot misstankarna om antisemitism i hans egen partistyrelse. "Det finns inget utrymme för att vi ska kunna misstänkliggöras för antisemitism, inte en millimeter", säger han till Aftonbladet.

I söndags valdes överraskande Omar Mustafa, lokalpolitiker i Stockholm och ordförande i Islamiska förbundet, in i Socialdemokraternas partistyrelse. Hans agerande i Islamiska förbundet har ifrågasatts, bland annat av Svenska kommittén mot antisemitism, för att han bjudit in personer med antisemitiska åsikter till möten arrangerade av förbundet.

Den tidigare S-ledaren Mona Sahlin har i veckan också sällat sig till kritikerna.

– Man måste ut och säga att man inte kan bete sig som han gjort, säger hon till Aftonbladet.

I samband med ett besök i Köpenhamn på torsdagen betonade Stefan Löfven att det inte finns någon konflikt mellan honom och Sahlin.

– Jag delar hennes åsikt. Vårt parti ska vara väldigt tydligt i våra värderingar, hur vi uttrycker det och inte heller vara någon spelplan för den här typen av åsikter, såsom Mustafa har gjort. Han har själv sagt att det var fel handlat, att han kommer att ändra på det och att han står upp mot antisemitismen, säger Löfven till Aftonbladet.

Stefan Löfven har själv inte pratat med Omar Mustafa.

Mustafa själv har beklagat den uppkomna situationen.

– Det har påtalats att jag och min organisation hyser antisemitism och jag vill kraftigt betona Islamiska förbundets avståndstagande från alla rasistiska yttringar, alla uttalanden som kollektivt beskyller en folkgrupp och alla antisemitiska yttranden, sådant bestrider vi dagligen, sade han till Aftonbladet i tisdags.

Kontroversiella talare

Omar Mustafa är ordförande i Islamiska förbundet och nyinvald i Socialdemokraternas partistyrelse.

I påskas strax före S-kongressen arrangerade bland andra Islamiska förbundet muslimska familjedagar.

Där var bland andra Azzam Tamimi och Yasir Qadhi inbjudna att tala.
Tamini har beskrivit Israel som en cancer och Qadhi har beklagat att samhället gått bakåt, så att det inte går att kritisera homosexualitet.

Tidigare har Islamiska förbundet bjudit in Salah Sultan, som hävdat att judar dödar kristna och använder blodet till sitt bröd.

I radio sade Omar Mustafa 2010 att troende muslimer följer vissa regler, bland annat att äktenskap är mellan man och kvinna.

(TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.