Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 21:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lofven-om-mps-hot-ingen-anledning-att-spekulera-i-det/

Sverige

Löfven om MP:s hot: ”Ingen anledning att spekulera i det”

Statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP).
Statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP). Foto: Ali Lorestani/TT

Miljöpartiet har hotat med regeringskris om Socialdemokraterna gör upp med de borgerliga partierna om en striktare migrationspolitik.

Men statsminister Stefan Löfven, (S), betonar att arbetet fortsätter i kommittén.

– Jag har ingen anledning att spekulera i det, säger 

Nästa möte med samtliga riksdagspartier i migrationskommittén hålls först den 7 juli men bakom kulisserna pågår mer informella förhandlingar. Socialdemokraterna har valt att gå vidare och förhandla med de gamla allianspartierna utan regeringspartnern Miljöpartiet, något som väckt kritik från MP-topparna. Språkröret Isabella Lövin hotade under måndagen med att utlösa regeringskris om S gör upp med andra partier om en stramare migrationspolitik.

– Vi kan inte se att man kan använda ett volymmål och samtidigt respektera grunderna i asylrätten, sa hon till DN i går. 

Under tisdagseftermiddagen kallade Stefan Löfven till pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren, (S) och vice statsminister Isabella Lövin, (MP) om en coronakommission.
Statsministern fick också frågor om relationen mellan de båda regeringspartierna. 

– Det pågår ett arbete i kommittén. Vi håller inte på med något spel, säger Stefan Löfven på pressträffen som svar på frågan om S är redo att köra över Miljöpartiet.

DN ställde frågan till Stefan Löfven hur han ser på Miljöpartiets hot att utlösa en regeringskris. 

 – Jag har ingen anledning att spekulera i det. Nu pågår arbetet med att få till den migrationspolitik som vi behöver i Sverige, säger han.

Stefan Löfven betonar att han vill se en långsiktigt hållbar överenskommelse som är rättssäker, human och effektiv. 

– Våra två partier har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna i Januariavtalet skrivningar som vi utgår från att de ska vara med. Det är vår gemensamma plattform.

I avtalet utlovas bland annat en ny humantär skyddsgrund samt att alternativt skyddsbehövande ges samtidigt samma rätt till familjeåterförening som flyktingar.

När Isabella Lövin får frågan om hur mycket allvar det ligger bakom hotet om regeringskris säger hon att partiets utgångspunkt är att de ska komma överens om en human, rättssäker och långsiktig migrationspolitik. 

– Att vi är två olika partier med olika ståndpunkter i vissa frågor är knappast någon hemlighet. Jag var nog tillräckligt tydlig i går med var Miljöpartiet står i den här frågan. Med det sagt är det precis som statsministern säger, vi är två partier som samarbetat i sex års tid. Vi har haft många svåra frågor att hantera som vi har lyckats lösa. Vår utgångspunkt är att vi ska komma framåt också i den här svåra frågan, säger hon.  

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna väntas fortsätta under veckan. Under gårdagen krävde Moderaterna en skriftlig garanti på att S skulle gå vidare med en eventuell överenskommelse även om MP inte står bakom. Socialdemokraterna har ännu inte tagit ställning.

Ulf Kristersson: S måste välja oss eller MP 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt