Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Löfven om uppgörelsen: Viktigt stoppa farliga resor

Foto: TT

Sverige hade inget att säga till om i EU:s uppgörelse med Turkiet om att stoppa migrationen till Grekland. Men Stefan Löfven ställer sig bakom överenskommelsen, som han anser leder till en mindre riskfylld migration. Det säger han till Sveriges Radio.

Förslaget som EU och Turkiet enats om kom upp på bordet under förhandlingarna, och var inget som förberetts. Sverige hade därmed inget inflytande över beslutet, som innebär att det bara är syrier som kommer att få asyl i EU.

Statsminister Stefan Löfven (S) ställer sig bakom förslaget, säger han till Sveriges Radio. Syftet är att ”få till en ordnad migration från Turkiet till EU”, något som ska leda till en mindre riskfylld migration utan farliga resor över havet.

Men överenskommelsen gäller bara syrier, de andra får Turkiet hantera.

SR: Men finns det inte andra som också har skyddsbehov?

– De som kommer den här vägen ska tillbaka till Turkiet och det är som sagt viktigt att vi får stopp på de här farliga resorna och att vi får stopp på de här människosmugglarna. Det är prioritet ett nu, säger Stefan Löfven.

Enligt Löfven blev han och 25 andra regeringschefer överraskade av förslaget, som kom från Tyskland, Turkiet och Nederländerna. Han tycker inte att ”det är en bra arbetsmetod” säger han i intervjun.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.