Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Löfven pratade flyktingkris i London

Flyktingfrågan fortsätter splittra Europa. När Sveriges statsminister Stefan Löfven på måndagskvällen träffade premiärminister David Cameron var beskedet från britterna att man inte tänker ta emot flyktingar som redan är i EU.

För första gången som statsminister besökte Stefan Löfven premiärminister David Cameron på 10 Downing Street. Inför det 45 minuter långa mötet sade båda att flyktingkrisen stod högt på agendan.

– Vi ska diskutera migrationskrisen, hur den pressar EU och arbetet vi gör för att hjälpa Syriens grannländer, förklarade David Cameron.

Storbritannien, Irland och Danmark står utanför EU:s asyl- och flyktingpolitik. I dagens akuta läge har dock Danmark och Irland lovat att hjälpa till. Däremot fortsätter Storbritannien att isolera sig. Regeringen har sagt att man under fem år kan ta emot sammanlagt 20.000 flyktingar från Syriens närområde. Det är ungefär lika många som säker asyl i Sverige under en månad.

– Alla EU-länder måste ta sitt ansvar och vi måste ha ett helt nytt omfördelningssystem inom EU, sade Stefan Löfven efter mötet

Vad svarade Cameron när du sade att hela Europa måste hjälpa till?

– Han sade att landet gör sitt utanför omfördelningssystemet och att man tar emot ett antal tusen. Det är vad Storbritannien hävdar och fortsätter att hävda.

David Cameron själv svarade inte på några frågor efter mötet.

I förra veckan sade Margot Wallström i en DN-intervju att svenska systemet brakar ihop om det kommer 190.000 människor varje år.

Vad är det Sverige inte klarar av?

– Det är inte en hållbar situation när så många kommer under kort tid, eftersom skolor och sjukvård måste fungera och folk ska ha tak över huvudet.

Vilken nivå klarar Sverige?

– Det finns ingen siffra, men vi tar exempelvis emot dubbelt så många ensamkommande barn och ungdomar som resten av EU. Alla förstår att de ska ha skolgång och det kan även vara barn med svåra trauman som måste behandlas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.