Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Löfven ska få slåss för alliansens klimatlinje

Foto: Roger Vikström/TT

Regeringen förlorade onsdagens omröstningen i riksdagens EU-nämnd. Det innebär i princip att Stefan Löfven slåss för allianspartiernas klimatpolitik under morgondagens EU-toppmöte.

Statsminister Stefan Löfven deltog på onsdagen under ett minst sagt kaotiskt möte med EU-nämnden i Sveriges riksdag.

Löfven behövde ett mandat från riksdagen inför EU-toppmötet om klimat och energi som ska inledas imorgon.

Men förvirringen blev stor när Stefan Löfven begärde mandat för två positioner.

Han ville i ett första skede slåss för betydligt tuffare klimatkrav än vad EU-kommissionen har föreslagit, men han presenterade också den kompromiss som regeringen ansåg sig kunna acceptera.

Löfven förklarade att regeringen egentligen vill att utsläppen i EU ska minska med 50 procent, att andelen förnybar en energi ska vara 40 procent och att energieffektiviteten ska öka med 30 procent.

Men eftersom Sverige i det här läget är ganska ensam om dessa krav måste vi vara beredda på att kompromissa, hävdade Löfven.

Han förklarade att regeringen kunde tänka sig att gå ned till 40 procents utsläppsminskningar, 27 procent förnybar energi och 30 procent energieffektivitet.

Men EU-nämnden kan bara ge regeringen ett mandat.

Därför förklarade Stefan Löfven efter en stund att det formella förhandlingsmandat som han begärde av från riksdagen enbart gällde den andra positionen, kompromisslinjen.

Problemet var bara att regeringens kompromiss innebar lägre klimatkrav än alliansens position.

Allianspartierna vill att utsläppsminskningarna ska vara 40 procent fram till 2013 – men kan tänka sig att skärpa kravet med ytterligare 10 procent om det omfattar krediter för utlandsinvesteringar.

I valet mellan Löfvens mindre tuffa kompromiss och alliansens linje tänkte i så fall Sverigedemokraterna välja regeringens sida.

I detta läge tänkte regeringen och Stefan Löfven om.

Han ändrade sig och begärde istället ett mandat för de ursprungliga, mer långtgående klimatkraven.

När detta ställdes mot alliansens förslag röstade SD med alliansen och regeringens förslag föll.

Slutsatsen av detta ovanligt rörliga möte med EU-nämnden är att Stefan Löfven på torsdagen ska slåss för en svensk linje i klimatpolitiken som utformats av alliansen.

Den positionen är mindre tuff än vad regeringen egentligen vill – men ändå skarpare än Stefan Löfvens kompromisslinje.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.