Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Löfven: Skynda på maskeringsförbudet

S-ledaren Stefan Löfven vill att regeringen påskyndar arbetet med maskeringsförbund på fotbollsmatcher. Efter dödsmisshandeln i Helsingborg av en Djurgården-supporter vill han vill snabba på beredningen av förslag som lades för flera år sedan av regeringens huliganutredare Björn Eriksson.

Precis som statsminister Fredrik Reinfeldt, som är inbiten djurgårdare, är hans utmanare om statsministerposten mycket idrottsintresserad.  Stefan Löfven har själv spelat fotboll på seniornivå i lägre divisioner och följer ishockeylaget Modo i vått och torrt.

Löfven reagerade med bestörtning när han fick höra nyheten om dödsmisshandeln, berättade han i samband med en pressträff om utbildningspolitik i riksdagen på måndagen.

– Först blir man så bedrövad. Det är en fyrbarnspappa. Det är fyra barn som inte har någon pappa nu. Det som hänt är ett tecken på att vi har ett stort fel, säger han.

Han vill inte ta ställning som om det är Fotbollförbundet och politikerna som har ansvaret för det inträffade.

– Här gäller det att vi gör någonting tillsammans så att det biter.

Han vill se över förslagen från huliganutredningen som bereds i regeringskansliet. Ett av förslagen tar han ställning för redan nu.

– Det är fel att gå på fotboll med mask. Jag tycker att det ser väldigt otäckt ut, säger S-ledaren.

Han vill inte kritisera regeringens och justitieminister Beatrice Ask, men säger att man borde "speeda upp" beredningen av utredningens förslag.

– Det är viktigt att vi samlar oss och lägger det partipolitiska käbblet åt sidan.

Löfven är öppen för att införa vistelseförbud för huliganer även i områden omkring arenan.

– Låt oss titta på det förslaget också. Funkar det i andra länder är det rimligt att vi tittar på förslaget också här.

Däremot säger han nej till att bara hemmapublik skulle släppas in på matcherna i Allsvenskan.

– Det skulle vara så fattigt att inte ha den där sjyssta kampen mellan åskådarna. Det viktiga är att fotbollen får fortsätta spelas under vänligt sinnade former, säger Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.