Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Löfven står fast vid Facebookinlägg om Gaza

Foto: Henrik Montgomery/TT

S-ledaren Stefan Löfven står fast vid sitt Facebookinlägg om de senaste dagarnas våld mellan Israel och Hamas på Gazaremsan.

– Uttalandet jag gjorde låg definitivt inom den uppfattning vi gett uttryck för många gånger, säger Löfven och hänvisar till partiets kongressuttalande från förra året om Palestinakonflikten.

Många anser att du borde ha fördömt Israels agerande tydligare i ditt Facebook-inlägg.

– Men det är ju så här att jag kan inte upprepa hela vårt uttalande. Vad jag sade är att det självklart är så att Israel ska hålla sig till internationell rätt. I internationell rätt ingår krigets lagar. Det innebär att civila ska undanhållas från våld, du måste använda våld som är proportionerligt, säger Löfven.

Tycker du att Israel har agerat proportionerligt?

– Med så många döda, nu börjar det komma upp i 170, så är det klart att då kan man ifrågasätta det. Det som är svårt för oss att veta är hur det ser ut där på marken, med avfyrningsramper och sådant. När nu FN säger att man är uppe i över 70 procent civila (offer), då är det klart att man måste ifrågasätta om det verkligen följer internationell rätt. Men vi kan inte bedöma i detalj allt detta, men det måste definitivt ifrågasättas, säger Löfven.

Men du vill inte fördöma Israels agerande?

– Det som jag varit tydlig på, och så är det inom folkrätten, är att man har rätt att försvara sig, men man ska göra det inom internationell rätt, säger Löfven.

– Är man upp i 170 döda civila så tycker jag att det är något som tyder på att det är ett övervåld.

I sitt Facebookinlägg från i lördags kväll skrev Löfven bland annat att ”Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen” och att ”Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig.” Dagen efter hade inlägget över 2.500 kommentarer, de flesta starkt kritiska.

Kritikerna anser att Israel som militär stormakt har större ansvar än Hamas att få slut på våldet. Håller du med om det?

– Ja, och det står vi för. Och det är precis det vi uttalat och det vet alla, om man bara anstränger sig och kollar vad vi står för. Jag kan inte i varje Facebookinlägg ta med hela vår policy. Så länge vi inte säger att vi byter position, då är det det vi står för, säger Löfven.

– Israel är på Västbanken den ockuperande makten. Israel är den större och starkare parten och har därmed det större ansvaret.

Löfven förtydligar att det gäller hela Palestinakonflikten. Han betonar dock samtidigt att båda sidor har ett ansvar för att få stopp på det nu uppblossade våldet

– Trycket måste finnas på båda parter, säger Löfven.

Löfven är bekymrad över reaktionerna på Facebook-inlägget.

– Jag måste säga att jag blir ju väldigt bekymrad när jag ser tonen och oförsonligheten och i vissa fall hatet i en del kommentarer, säger han.

Löfven uppger att han är väl medveten om att en så långvarig och tragisk konflikt skapar många starka känslor, men han är ändå kritisk till vissa av kommentarerna på hans inlägg.

– Man ser en del rent anti-sionistiska som vi är tvungna att ta bort för de hör inte hemma där.

Löfven förtydligar sig efter intervjun med TT och uppger, via sin pressekreterare, att han menat ”anti-semitiska”.

Löfven har ambitionen att vara aktiv för att hitta en lösning på Palestinakonflikten om han blir statsminister efter valet och betonar att man då måste se till att vara relevant i diskussionen med båda parter.

– Då måste vi hålla både en saklighet och en ton som gör att parterna faktiskt vill prata med oss. Det tycker jag en del faktiskt ska tänka på.

Aftonbladets ledarsida har undrat över det lämpliga i att göra Facebook-inlägget en lördagskväll. Löfven uppger att han kontinuerligt följde våldseskaleringen och att antalet döda steg hela tiden och att ett enigt FN:s säkerhetsråd uppmanat parterna till eld upphör.

– Det är inte så ofta FN:s säkerhetsråd är enigt och då tycker jag inte att det spelar någon roll om det råkar vara lördag kväll eller måndag morgon eller onsdag eftermiddag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.