Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 07:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lofven-sverige-har-inte-den-absolut-samsta-statistiken/

Sverige

Löfven: Sverige har inte den absolut sämsta statistiken

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Patrik C Österberg/TT

Att samtliga nordiska grannar och flera andra länder i Europa stänger sina gränser mot Sverige betyder inte att den svenska coronastrategin har misslyckats, säger statsminister Stefan Löfven, S, i en intervju i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

– Nej, det gör inte det. I en period när vi har en hög andel testade personer ser det ut som att vi plötsligt fått ett ökat antal fall. Men antalet människor som ligger på sjukhus för covid-19 minskar och antalet döda minskar. Därför måste myndigheter börja jämföra siffror så man jämför äpplen med äpplen och päron med päron, säger statsministern.

Stefan Löfven menar att bilden av Sverige utomlands inte är enbart negativ. 

– Några är kritiska, andra är nyfikna på det vi gör.

Enligt statsministern liknar den svenska huvudstrategin – att hålla nere smittspridningen så att sjukvården klarar av det – andra länders men Sverige ”har valt att inte peka med hela handen”.

– Att så många har dött på äldreboenden har inte med den svenska strategin att göra, det beror på andra brister i samhället, säger Stefan Löfven och hänvisar till en undersökning om att hygienrutiner inte följdes på 4 av 10 äldreboenden.

Han äger att Sverige lyckas med målet att hålla smittan borta från sjukvården.

– Vi skulle skydda liv och hälsa. Det har vi gjort.

Stefan Löfven kommenterar också en karta över antalet coronasmittade under den senaste sjudagarsperioden som tyska myndigheter har sammanställt. Sverige är det enda landet i Europa som är rödmarkerat, men Stefan Löfven säger att bilden ser annorlunda ut i ett mer långsiktigt perspektiv. 

– Det är inte så att Sverige har den absolut sämsta statistiken på området. Man kan inte rycka ut en vecka som i den tyska kartan. Man kan visa en bild för stunden, och den är säkert korrekt, men att sedan dra slutsatsen att hela vår strategi har misslyckats menar jag är fel, säger Löfven.

Det har nu gått tre månader sedan samhällsspridning av coronaviruset konstaterades i Sverige. 4.874 människor har avlidit. Enligt Stefan Löfven är det för tidigt att dra ”definitiva slutsatser” om huruvida den svenska strategin har fungerat.

– Vi kommer inte få en komplett utvärdering förrän senare. Vi är mitt uppe i krisen, men det är viktigt att vi får fram sanningen så snabbt som möjligt, säger säger Stefan Löfven.

Statsministern får också frågor att förslaget om förändringar av Lagen om anställningsskydd, las, som han var snabb att döma ut.

– Balansen mellan parterna måste bestå, det står i direktivet till utredningen. Vi ska ha starka arbetsgivare och starka arbetstagarorganisationer, men inte skada den svenska arbetsmarknadsmodellen. Nu tror jag och hoppas att parterna kommer i gång igen med samtal, säger Löfven.

På frågan om januariavtalet är hotat hänvisar Stefan Löfven till kommande förhandlingar, i första hand mellan parterna.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt