Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Löfven: Sverige har varit naivt

02:34. Stefan Löfven presenterar tre konkreta åtgärder som ska utredas av regeringen.

Som svar på terrorhotet vill regeringen öka möjligheterna till hemlig avlyssning av datorer och kameraövervakning. ”Sverige har varit naiva”, säger statsminister Stefan Löfven.

När Stefan Löfven mötte media för första gången sedan terrorhotet mot Sverige graderades upp presenterade han en lista åtgärder.

Nytt är regeringen vill ge polisen möjlighet till hemlig dataavläsning. Polisen har i dag problem med att avlyssna misstänkta eftersom de kommunicerar via krypterade kanaler.

– Vi ser att verkligheten, att tekniken har sprungit ifrån oss. Våra myndigheter kan inte på ett riktigt sätt fullgöra sina uppgifter, säger Stefan Löfven.

En möjlighet är att ge polisen tillåtelse att plantera så kallade trojaner i misstänktas datorer, vilket ger tillgång till allt innehåll i datorn.

– Därigenom får den brottbekämpande myndigheten besked om vilken information som finns i datorn och hur den används i realtid, säger Stefan Löfven.

Regelverket för kameraövervakning vid tänkbara attentatsmål som medieredaktioner, religiösa lokaler och flyktingförläggningar ska också luckras upp om regeringen får som den vill. Stefan Löfven tror att förslagen ska gå att genomföra utan en allt för stor integritetskränkning.

– Integritetsperspektivet måste vara med. Övervakningsskälet måste väga tyngre än integritetsbehovet om man ska ta till en sådan åtgärd. Det ska inte ske slentrianmässigt, säger statsministern.

Regeringen ska också inom EU verka för att kontroll av biometrisk information i pass ska genomföras vid Schengens yttre gräns.

– Det skulle i största möjliga utsträckning kunna hindra missbruket av pass, säger Stefan Löfven.

Utöver de nya förslagen vill regeringen skynda på ett antal redan presenterade åtgärder. Det handlar om att terrorresor, terrorträning och finansiering ska kriminaliseras.

– Budskapet till den som reser till Sverige för att begår brott mot mänskligheten i andra länder är att om de återvänder möts de av polis. De ska ställas inför rätta och de ska straffas, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven menar att tidigare regeringar inte tagit terrorhotet på tillräckligt stort allvar.

– Jag måste tyvärr säga att Sverige varit naiva i det här avseendet. Kanske har det svårt för oss att acceptera att det i vårt öppna samhälle finns svenska medborgare som sympatiserar med mördarna i ISIL. Precis som det är svårt för oss att acceptera att det 70 år efter Förintelsen fortfarande finns nazister, säger han.

I samband med presskonferensen inbjöd Stefan Löfven partiledarna i de borgerliga partierna och Vänsterpartiet till samtal om terrorhotet. Inrikesminister Anders Ygeman ska kalla till samtalen inom kort.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra tycker att det är bra att statsministern är beredd att genomföra åtgärder för att Sverige ska kunna möta hotet från terrorismen. Hon anser att de förslag som lagts fram är bra och att det är viktigt att de snabbt kommer på plats.

Hon vänder sig samtidigt mot bilden att den borgerliga regeringen var passiv under sina åtta år vid makten.

– Jag vill inte att det här ska bli partipolitiskt käbbel. Kampen mot terrorismen är mycket större än så. Nu är det resultaten som räknas, säger Anna Kinberg Batra.

Hon tillägger att hon gärna samtalar med regeringen om vad som krävs i kampen mot terrorismen och att Moderaterna kommer att stödja förslagen.

– Jag bidrar gärna till att de ska komma på plats, säger Anna Kinberg Batra.

Tidigare på dagen deltog försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) i utrikes- och försvarsutskottens gemensamma möte för att redogöra för hur Sverige kan bidra i kampen mot terrornätverket IS.

Försvarsministern vädjade om övriga partiers stöd för de åtgärder som nu måste genomföras.

– När vi gör det här är det viktigt att det finns en bred parlamentarisk förankring så vi kommer att vara måna om att vi för diskussioner mellan partierna, sade Peter Hultqvist.

Sverige har sagt ja till Frankrikes begäran om militärt stöd i kampen mot IS. Vad stödet kommer att bestå av är ännu oklart men det kan handla både om militära och civila insatser.

– Vi har ännu inte fått någon behovsbeskrivning från den franska sidan. Vi kommer att återkomma när vi har fått och bearbetat den behovsbeskrivningen, säger Peter Hultqvist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.