Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Löfven var beredd ge alliansen ministerposter

Foto: Anders G

Statsminister Stefan Löfven var beredd att ge alliansen ministerposter för att bryta blockpolitiken och bilda regering. Men han fick kalla handen, skriver Aftonbladet.

Löfven har redan i valrörelsen flaggat för att han vill bryta upp blockpolitiken och främst sträckt ut handen till Folkpartiet och Centern. ”Min starka övertygelse är att Sverige behöver mer samarbete och mindre blockpolitiskt tänkande.˝, skrev han på DN/Debatt nyligen.

Efter valet bjöd Löfven in FP och C till samtal om fördjupade samarbeten. En tjänsteman i Löfvens regering skriver på Facebook att det utöver ett budgetsamarbete även "låg ministerposter på bordet" i de första mötena, uppger Aftonbladet. Något som Stefan Löfven bekräftar till tidningen efter sin medverkan i söndagens Agenda i SVT.

Men vilka ministerposter som skulle ha kunnat bli aktuella togs aldrig upp. Enligt Löfven "tog det stopp direkt" under samtalen med alliansledarna:

– Det var nej till budgetsamarbete, nej till regering, säger han till Aftonbladet.

De borgerliga partiledarna var heller inte intresserade av att diskutera överenskommelser på sakpolitiska områden.

– Både direkt efter valet och i tisdags hade de en möjlighet att med oss börja diskutera skatter, avgifter, allt som finns på inkomstsidan. Alla utgifter, om det så rör skola, äldreomsorg eller sjukvård, så hade de den möjligheten. Men de sa nej, vi vill inte det, berättar Stefan Löfven för Aftonbladet.

Stefan Löfven har inte dolt sin besvikelse över alliansens motvilja till samarbete. I DN:s debattartikel skriver han att han även höll Vänsterpartiet utanför regeringen för att underlätta blocköverskridande och hålla Sverigedemokraterna utanför. Men inget av alliansens företrädare nappade på hans förslag.

”Där i de blå fåtöljerna ställde jag frågan om de var beredda att samarbeta om hela eller delar av budgeten. Om de ville ha inflytande över skatterna, skolan, infrastrukturen, jobben – ja allt. Svaret jag fick av dem, var och en för sig, var nej. Det fanns ingen som helst vilja till samtal och samarbete.”, skriver han i DN.

I SVT:s Agenda avfärdade Centerledaren Annie Lööf dock Stefan Löfvens utsträckta hand och kallade det för "ett pr-trick". Efter programmet kommenterade Annie Lööf statsministerns vilja till samarbete på Twitter.

@annieloof: ”Kvällens Agenda var tydlig. Löfven kan bara tänka sig att samarbeta om han själv sitter i regering - inte annars”.

Övriga alliansens partiledare har avböjt att kommentera. Tidigare har dock Jan Björklund sagt att en överenskommelse över blockgränsen inte har kunnat uppnås eftersom Löfven har ”låst in sig i vänsterburen”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.