Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Löfven varnar för svagare EU

Statsministern anländer till toppmötet i Bryssel.
Statsministern anländer till toppmötet i Bryssel. Foto: Ola Westerberg/TT

Ett brittiskt utträde, så kallat Brexit, riskerar att försvaga EU, varnar statsminister Stefan Löfven (S) inför dagens avgörande förhandlingar om Storbritanniens framtida relation till Bryssel.

Nya höga brittiska invandringssiffror ger extra bränsle i debatten.

EU:s 28 stats- och regeringschefer samlas i dag för att försöka nå en överenskommelse om de förändringskrav som Storbritannien ställt. Stalltipset är att de enas om en lösning till i morgon bitti, men osvuret är bäst.

– Jag kommer att kämpa för Storbritannien. Om vi kan få en bra uppgörelse så tar jag den. Men jag godtar inte en överenskommelse som inte motsvarar vad vi behöver, säger premiärminister David Cameron när han som en av de första anländer till toppmöteslokalen i Bryssel.

Han menar samtidigt att det viktigaste inte är att det går fort:

– Det är mycket viktigare att det blir rätt än att det sker snabbt.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk inskärper samtidigt att ingenting ännu är klart.

– Som ni vet är vi mitt inne i väldigt svåra och känsliga förhandlingar om Storbritannien. En sak står klar för mig: Det här är ett bära eller brista-toppmöte. Det råder ingen tvekan om det, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) trycker bland annat på det osäkra geopolitiska läget med flyktingkrisen och "ett allt mer aggressivt Ryssland".

– Vad vi inte behöver nu är ett försvagat EU. . . Det är viktigt att vi hittar en överenskommelse. Det är viktigt för EU, det är viktigt för Sverige att Storbritannien är kvar, säger Löfven, som är optimistisk till att en lösning kan nås.

– Jag upplever att det finns ambition från alla, säger Löfven på väg in till mötet.

EU-ledarnas tänkta uppgörelse ska ligga till grund för den folkomröstning om fortsatt medlemskap i unionen som britterna ställs inför kanske redan vid midsommar.

I dag illustrerar nya invandringssiffror från Storbritannien vad allt handlar om. Antalet EU-medborgare som arbetar i landet uppgår nu till över 2 miljoner, varav 215 000 kom bara i fjol.

De britter som upplever att EU-medborgare "stjäl våra jobb" eller snyltar på välfärdssystemet får därmed vatten på sin kvarn. Det ökar i sin tur pressen på såväl premiärminister David Cameron som de andra EU-ländernas ledare att komma fram till en aptitlig lösning för de brittiska väljarna.

Även om oenighet ännu råder kring detaljerna tycks alla vara överens om vikten av att hålla kvar Storbritannien som EU-medlem.

– Jag är beredd att acceptera kompromissen om det krävs för att nå en uppgörelse, sade exempelvis Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd i går.

Svårast för den svenska regeringen har varit att Storbritannien ska kunna få dra i en ”social nödbroms”. Den brittiska regeringen vill kunna stoppa eller dra ned på olika förmåner och bidrag som andra EU-medborgare får när de arbetar i Storbritannien. Man hävdar att många kommer till landet för att utnyttja de sociala trygghetssystemen.

EU-kommissionen, som har unionens verkställande makt, ger redan på förhand Storbritannien – ”Förenade kungariket” i formella sammanhang – rätt att snabbt utnyttja ”nödbromsen” om EU:s ledare enas om att införa den. Kommissionen skriver i ett utkast att ”den typ av exceptionell situation som den föreslagna skyddsmekanismen är tänkt att avse föreligger i Förenade kungariket i dag”.

Det liggande förslaget innebär att om ett land kan visa att det har ett stort inflöde av arbetskraft från andra EU-länder och att det sätter trygghetssystemen under stark press, då ska ett land kunna ansöka om att de utländska EU-medborgarnas förmåner och rättigheter kunna begränsas under ett visst antal år.

Det är ett avsteg från EU:s princip om likabehandling, anser Stefan Löfven som ändå inte är orolig för en dominoeffekt med social nedrustning i Europa.

– Eftersom man ska ansöka sker inte detta med automatik, sade han i samband med EU-nämndens sammanträde.

Själva toppmötet inleds klockan 17 i eftermiddag. Samtliga stats- och regeringschefer väntas först säga sitt om de brittiska förhandlingarna. Därefter pratas flyktingkris under middagen, medan tjänstemän och jurister funderar vidare på uppgörelsen om Storbritannien.

Förhoppningen är sedan att nå en brittisk överenskommelse när ledarna återsamlas i morgon bitti, inledningsvis på ett mer informellt sätt.

– Vi börjar med en engelsk frukost – som kan komma att övergå till en brunch, konstaterade en högt uppsatt toppmöteskälla på en bakgrundsgenomgång inför mötet i går.

Samtidigt återstår frågan om vad en eventuell uppgörelse i Bryssel egentligen är värd, när det väl blir folkomröstning i Storbritannien. EU-motståndare som Ukip-ledaren Nigel Farage har redan på förhand sågat det som Cameron väntas komma överens om.

– Som brittisk medborgare tycker jag faktiskt att det här är ganska skamligt. Vad han än kommer tillbaka med och ska försöka sälja in till det brittiska folket kommer inte att vara juridiskt bindande, utan kommer att kunna röstas ned av EU-parlamentet och i slutändan av EU-domstolen. Det är som om han säger: jag vill att ni ska köpa den här bilen, men ni får inte veta på förhand om motorn fungerar, säger Farage, som glatt utnyttjar toppmötet till att göra sin åsikt hörd bland den stora mängden journalister på plats i Bryssel.

Fakta: Storbritannien och EU

Efter att under 1960-talet två gånger ha fått nej från Frankrikes dåvarande president Charles de Gaulle blev Storbritannien medlem i det som nu heter EU från den 1 januari 1973.

Redan två år senare hölls en folkomröstning om fortsatt medlemskap, utlovad av Labour under valkampanjen 1974. Ja-sidan vann klart med 67 procent mot 32.

Storbritannien står dock utanför Schengen-samarbetet och har även en fördragsskyddad rätt att inte behöva införa euron som valuta.

Fakta: Storbritanniens krav

Storbritanniens regering har krävt förändringar inom fyra områden i sin relation till EU:

Starkare ställning i EU för de nationella parlamenten.

Garantier för att icke-euroländer inte drabbas av beslut inom eurozonen.

Löfte om att få stå utanför EU:s formella maningar om en "allt fastare sammanslutning".

Ett begränsat välfärdssystem för EU-medborgare i Storbritannien.

En folkomröstning ska sedan hållas i Storbritannien – senast den 31 december 2017 – för att avgöra frågan om landet ska stanna kvar eller lämna EU. Om en uppgörelse nås under veckans EU-toppmöte antas premiärminister David Cameron inom kort utlysa folkomröstningen till sannolikt den 23 juni i år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.