Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Löfven: ”Vi stretar på, Olof, vi stretar på”

02:17. Tidigare socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt berättare för DN om hur upprörd Olof Palme hade varit om han hade sett dagens Sverige. Feldt tror att Palme hade piskat sina statsråd att sätta igång om han hade varit regeringschef idag. Men statsminister Stefan Löfven vill inte piska någon, säger han.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven anser att hans parti fortfarande strävar demokratisk socialism. 

Det sade han när han talade på 30-årsminnet av Palmemordet på söndagen. Han slog samtidigt tillbaka mot den borgerliga kritiken av regeringens kamp för en plats i FN:s säkerhetsråd. 

Foto: Jonas Ekströmer / TT

- Högern försöker kalla det för Palmenostalgi. Men globalt samarbete för global jämlikhet är vår främsta framtidsstrategi. Olof Palme förstod det. Allt fler ser detta i dag. Nu återstår bara att se om den svenska högern någon gång ska komma till den slutsatsen, sade Stefan Löfven.

Bland de som applåderade på första bänkraden fanns utrikesminister Margot Wallström. På det fullsatta evenemanget ”Palme – en minnesdag med framtiden i fokus” i Kulturhuset i Stockholm fanns änkan Lisbet Palme på plats liksom sönerna Mårten, Joakim och Mattias med familjer. Även Ingvar Carlsson, som efterträdde Olof Palme som statsminister, och den tidigare S-ledaren Mona Sahlin var närvarande.

Den nuvarande S-ledaren Stefan Löfven pekade i sitt inledningstal på hur han inspirerats av Olof Palmes självförtroende. Löfven pekade på positiv utveckling som att FN:s milleniemål om att halvera fattigdomen i världen nåddes fem år före utsatt tid.

Foto: TT

 

Även om det är en stor utmaning att ta hand om 160 000 flyktingar som kom till Sverige i fjol pekade Löfven på att svensk ekonomi har den högsta tillväxten i Norden. Han jämförde sin egen situation med den som Olof Palme tog över efter sex borgerliga regeringsår 1982.

- Nu har det återigen slarvats med underhållet av Sverige och vi ser det i otryggheten, i arbetslösheten, i hopplösheten inför framtiden och det hat och den polarisering som det för med sig, sade Stefan Löfven.

Han sågade förslagen från bland annat Centerpartiet om sänkta löner för nyanlända.

- Jag kan inte se poängen med att göra människor fattigare. Det här ska svensk arbetarrörelse nu ta strid om, sade han.

En för dagen hes statsminister utlovade fler förslag framöver för att skapa fler jobb och höja de sjunkande skolresultaten.

- Steg för steg lanserar vi nu de reella reformer som ligger till grund för det vi slår fast i vårt partiprogram. Vårt mål är den demokratiska socialismens mål, nämligen fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle, sade Stefan Löfven.

Han avslutade med att med bilder i bakgrunden från den nya boken ”Palme – ett liv i bilder” att vända sig till Olof Palme med orden:

- Vi stretar på, Olof, vi stretar på.

Bild i text

Bild 1: Statsminister Stefan Löfven vid seminariet på Kulturhuset i Stockholm

 Bild 2: Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och Margot Wallström, utrikesminister, talar.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.