Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Löfvens hot mot inkräktarna

02:22. Försvarets sensorer avgörande.

Det råder enligt ÖB Sverker Göranson inget tvivel om att en ubåt har kränkt svenskt territorium. Det är resultatet av analysarbetet efter underrättelseoperationen i Stockholms skärgård. ”Regeringen betraktar detta som synnerligen allvarligt”, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Försvarsmakten har dock inte kunnat fastslå vilken nationalitet ubåten haft, berättade ÖB på en pressträff vid lunch på fredagen.

– Det skulle kräva att man tvingade upp inkräktaren till ytan, säger Sverker Göranson.

Den avgörande observationen gjordes med hjälp av försvarsmaktens egna sensorer. Den uppfyller kraven på den högsta nivån, bekräftad ubåt. ÖB vill inte gå närmare in på detaljerna eftersom det skulle kunna röja den svenska militärens förmåga.

– Försvarsmakten kan bekräfta att en mindre ubåt kränkt svenskt territorium. Det råder inget tvivel och vi kan utesluta alla alternativa förklaringar. Sverige har utsatts för en grov och oacceptabel kränkning av främmande makt. Jag skulle inte säga så om jag inte var helt trygg i de slutsatserna, säger Sverker Göranson.

Läs mer: Drar paralleller till Krim
Förre utrikesministern Carl Bildt pekar indirekt ut Ryssland
.

Förutom den avgörande observationen pekar ÖB på tre ytterligare som inte lever upp till de hårdaste kraven men som sammantaget ändå bekräftar ett mönster. Det handlar om en bild av en farkost som togs av en privatperson, bottenspår och undervattensobservationer som gjorts från hög höjd.

Statsminister Stefan Löfven (S) deltog i pressträffen och understryker allvaret i ÖB:s besked.

– Regeringen betraktar det här som synnerligen allvarligt och fullkomligt oacceptabelt. Vi ska inte ha någon främmande undervattensverksamhet i våra vatten, säger Löfven.

Han riktar vad som närmas kan betraktas som ett hot om militärt våld mot dem som ligger bakom kränkningarna.

– Vi kommer att försvara vårt territoriella integritet med alla tillgängliga medel. Försvarsmakten har all befogenheter, i sista hand militära tvångsmedel, säger Löfven.

Läs mer: Bildbeviset på intrånget
Försvarsmakten offentliggör bilderna som bevisar utländska intrånget.

Som en direkt konsekvens av det inträffade inrättar Löfven nu ett särskilt säkerhetspolitiskt råd i regeringskansliet som han själv tänker leda. Han utlovar även tätare kontakter med övriga riksdagspartier i dessa frågor.

Försvarsminister Peter Hultqvist säger att händelserna understryker vikten av att stärka det svenska försvaret men gav inga konkreta besked om det.

– Vi kommer att eftersträva att stärka vår operativa förmåga. En motståndare kan aldrig räkna med att uppträda ostörd på svenskt territorium, säger Hultqvist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.