Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 17:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lokalpolitiker-utreds-for-manniskosmuggling/

Sverige

Lokalpolitiker utreds för människosmuggling

Polisen har inlett en förundersökning mot en lokal S-politiker från Småland som av Expressen pekats ut som människosmugglare.

– Vi gjorde det till följd av uppgifterna som framkommer i reportaget, säger Ulf Haugen vid gränspolisen till tidningen.

TT Text

Misstankarna gäller inledningsvis människosmuggling.

Politikern har enligt tidningen annonserat i flyktingforum på sociala medier och erbjudit sig att mot betalning hjälpa personer på flykt att resa från Grekland till Sverige med hjälp av lånade pass. Journalister från Expressen låtsades nappa på ett sådant erbjudande och stämde träff med mannen på Kreta, dit han kom för att mot betalning ta med sig ett barn till Sverige.

Inför tidningens reportrar sade han att han smugglat ett stort antal flyktingar till Sverige. Efter avslöjandet har mannen lämnat sina politiska uppdrag.

En åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har nu tagit över förundersökningen mot politikern.

”Förundersökningen är inne i ett inledande skede och det vi nu gör är att titta på vilka olika utredningsåtgärder som kan behöva vidtas för att komma vidare”, säger kammaråklagare Anna Edebalk i ett pressmeddelande.