Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 14:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/loner-klara-for-90000-vardanstallda/

Sverige

Löner klara för 90.000 vårdanställda

Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Löneförhandlingarna är klara mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationerna SKL och Sobona.

Det handlar om ett nytt kollektivavtal för 90.000 medlemmar inom Vårdförbundet och innebär en satsning på de särskilt yrkesskickliga.

Rätta artikel

Tidigare har medlare kallats in i förhandlingarna och parterna har under de senaste månaderna stått långt ifrån varandra. 

Under torsdagen berättade Vårdförbundet och arbetsgivarparterna SKL och Sobona att man till slut nått ett nytt kollektivavtal. Det ska gälla i tre år från och med den 1 april 2019.

Avtalet är utan angivna lönenivåer och innebär lokal lönebildning.

− Lönen ska sättas lokalt i dialog mellan chef och medarbetare. Vi vill fortsätta utveckla en lönestruktur som är anpassad till kommuners och regioners verksamhet, säger Joakim Larsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Enligt avtalet är målet en prioritering av särskilt yrkesskickliga för att öka möjligheten till lönekarriär inom yrket över tid. Nattarbetet ska också minska.

– Med det nya avtalet har vi tagit viktiga steg för att säkra vårdens kompetensförsörjning. Det finns nu goda förutsättningar att locka och behålla både erfarna nyckelkompetenser och nya medarbetare, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Vårdförbundet uppger att de kommer att bevaka de lokala förhandlingarna noga.

– Vi har sagt att vi ska starta nu med att premiera de särskilt yrkesskickliga och vi kommer att följa upp statistiken varje år. Vi vill se att det har hänt någonting för den gruppen, säger Sineva Ribeiro till TT.

Den genomsnittliga veckoarbetstiden vid ständig nattjänstgöring för heltidsanställd ska vara 34 timmar och 20 minuter. Tidigare var den 38 timmar och 25 minuter. 90.000 sjuksköterskor, barnmorskor biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor inom Vårdförbundet omfattas av avtalet. 

Vårdförbundet har tidigare bland annat krävt kortare arbetstid för nattarbetare i kommunerna och 10 000 kronor extra i månaden till ”särskilt yrkesskickliga”, skriver Vårdförbundets tidning Vårdfokus. Det finns möjlighet att säga upp det nya avtalet efter två år.

Läs mer: 

Lönelyft hindrar nytt avtal för vårdpersonal 

Vårdförbundets förhandlingschef om lönerna 

Hyrbarnmorskor får 95.000 kronor i månadslön i Västernorrland