Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Loppisfynd ger dig löss

Billigt och miljövänligt – och kanske även fullt av löss. Begagnatmarknaden är en av anledningarna till att vägglössen ökar i landet.

Vägglössen har ökat lavinartat i Sverige de senaste åren. År 2006 hade Anticimex 1084 saneringsuppdrag med anledning av vägglöss, förra året var antalet uppe i 18877. En bidragande faktor är vårt ökande resande, en annan den stora omsättningen av begagnade prylar via bland annat second handbutiker och köp- och säljsajter som Blocket och Tradera.

– En del får med sig dem hem i resväskan efter en utlandsresa, men de kan också spridas vi begagnade föremål som möbler, säger Jan Jungerstam som arbetar som biolog på Anticimex.

På Blocket, som är Sveriges största köp- och säljmarknad, är "soffa", "säng" och "bäddsoffa" några av de mest vanliga sökorden just nu. Den ökade möbelefterfrågan kan bero på att många spenderar mer tid i hemmet under höst- och vintermånaderna. Att köpa stoppade möbler eller inredningsprylar begagnat är dock något som konsumentvägledaren Maria Wiezell avråder från att göra.

– Att handla begagnat är jättebra, både för miljön och den egna ekonomin. Jag skulle däremot aldrig köpa stoppade saker som kuddar, madrasser eller fåtöljer eftersom jag inte vill riskera att få in ohyra i form av vägglöss i hemmet. Kläder som är svårtvättade skulle jag också passa mig att handla begagnat, säger Maria Wiezell.

För den som ändå vill ge sig ut på begagnatmarknaden för att handla en ny säng eller soffa finns det några varningstecken som man bör vara extra uppmärksam på.

– Ibland lämnar vägglössen mörka fläckar efter sin spillning och en del kan även lämna små skal efter sig, säger Jan Jungerstam.

Annette Karlgren, presschef på Blocket, känner inte till det ökade problemet med vägglöss och säger att det inte finns några särskilda riktlinjer för försäljning av sådant som skulle kunna sprida skadedjur.

– Det är inget vi har i dag, men vi skulle självklart kunna gå ut med tips om vad man bör tänka på vid ett sådant köp. Vi kommer däremot aldrig kunna kontrollera de saker som säljs eftersom det är ett köp mellan två privatpersoner, säger Annette Karlgren, presschef på Blocket.

Så går du tillväga om du misstänker

Så går du tillväga om du misstänker vägglöss

Om du misstänker problem med vägglöss är det viktigt att du kontaktar ett saneringsföretag så snart som möjligt. Sanering av vägglöss är inget du kan göra själv, det måste skötas professionellt.

Förbered genom att dammsuga och rengöra utrymmet så att det är enkelt för saneringspersonal att inspektera.

Undvik det utrymmet i minst två timmar efter att det blivit sanerat.

Barn under två år bör inte vistas i det sanerade utrymmet inom de närmaste 24 timmarna.

Våttorka eller dammsug inte de sanerade ytorna under de närmaste 5 till 6 veckorna.

Tvätta dina kläder och andra textilier i minst 60°C eller förvara dem i frysen (minst –18°C) i en vecka.

Källa: Anticimex

Här är listan över de saker som

Här är listan över de saker som det söks mest efter just nu på Blocket:

1. Olika bilmärken

2. Bortskänkes

3. Soffa

4. Skrivbord 

5. Byrå

6. Soffbord

7. Telefon

8. Akvarium

9. Säng

10. Bäddsoffa

11. Snöslunga

12. Ved

13. Traktor

14. Fåtölj

15. Matbord  

Källa: Blocket

Så skyddar du dig från vägglössen

Så skyddar du dig från vägglössen på semestern

Sök igenom hotellsängen ordentligt, titta extra noga vid till exempel sömmar. Små svarta prickar kan vara spår av spillning från vägglöss.

Undvik att lägga dina kläder i lådor och skåp. Låt dem ligga kvar i resväskan och håll den stängd.

Förvara resväskan så långt som möjligt från sängar och andra möbler som skulle kunna användas som sovplats.

Be att få byta rum om du upptäcker vägglöss.

Var extra uppmärksam när du packar inför hemresan. Om du skulle upptäcka vägglöss hinner du förbereda dig och kan agera snabbare när du kommer hem.

Källa: Anticimex

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.