Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lösenord kom från jättehackning

De lösenord till svenska journalisters mejlkonton som spridits på nätet kommer av allt att döma från ett omfattande intrång på sajten Bloggtoppen. "Jag kommer troligen att lägga ned sajten helt efter detta", säger Jimmy Holmlund som drivit sajten sedan 2005 till DN.se.

Enligt Jimmy Holmlund hackades sajten den 24 september och samma dag lades lösenord och användarnamn till tjänsten Bloggtoppen.se ut på Flashback.

Nästan 94.000 lösenord läckte, och databasen lades ut på debattforumet Flashback.

Lösenorden är krypterade, eller hashade, men med verktyg som enkelt kan fås fram på nätet kan de riktiga lösenorden tas fram.

En varning har gått ut till alla som haft lösenord till tjänsten.

– Jag vill uppmana alla som har konton på Bloggtoppen, och som använder samma lösenord också på andra platser på nätet eller till andra tjänster, att ändra på dessa lösenord, säger Jimmy Holmlund.

Jimmy Holmlund har drivit sajten sedan 2005, hela tiden som ett fritidsprojekt. När den nu har hackats funderar han på att lägga ned den.

– Det är helt enkelt för mycket jobb att få den säker igen och den tiden har jag inte. Det troliga är att jag stänger sajten.

Att sajten hackats redan i september var okänt för Jimmy Holmlund. Han fick kännedom om intrånget först på tisdagseftermiddagen. På tisdagskvällen anmälde han intrånget till polisen.

Tidigare på tisdagen spreds de hashade lösenorden av någon som kapat den avhoppade sverigedemokraten William Petzälls Twitterkonto.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.