Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 16:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lovin-och-lofven-gar-samman-for-battre-aldrehalsa/

Sverige går samman

Lövin och Löfven går samman för bättre äldrehälsa

Vice statsminister Isabella Lövin.
Vice statsminister Isabella Lövin. Foto: Eva Tedesjö

Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin går samman för att stötta äldre isolerade. Under veckan höll de videokonferens med pensionärer och äldrelinjen Mind för att diskutera lösningar som kan motverka den ökande psykiska ohälsan.

– Det är tid för att skriva sin livsberättelse och sätta sitt liv på pränt, säger Isabella Lövin. 

Statsministern och vice statsministern mötte pensionärer i en videokonferens för att få reda på deras situation i tider av isolering. 

Regeringen har brottats med frågan om hur man ska få de äldre och övriga riskgrupper att stanna hemma. Under tisdagen handlade i stället samtalet om hur de som stannar hemma också ska behålla sin mentala hälsa. För att ta reda på det fick pensionärer själva komma till tals, och de berättade att ensamheten är påträngande. Äldrelinjen Mind lyfte också de oroliga röster som dagligen kontaktar deras volontärer. 

– Vi ser ett kraftigt ökat tryck på vår äldrelinje, det förekommer även samtal om självmordstankar, sade Äldrelinjens generalsekreterare Karin Schulz.

Stefan Löfven och Isabella Lövin ser allvarligt på läget och menar att det är viktigare än någonsin att samla samhällets funktioner.  

– När de äldre reagerar på bristen av beröring i ofrivillig ensamhet måste vi hjälpa dem, säger Stefan Löfven under mötet.

Läs mer: Så påverkas vi av ensamhet och isolering

Foto: Eva Tedesjö

I en intervju med DN förklarar Isabella Lövin att hon själv varit i kontakt med isolerade riskgrupper runt om i Sverige och att den psykiska ohälsan är påtaglig.

– Många isoleras nu, och flera av de äldre har lidit av psykisk ohälsa och i ensamhet redan innan coronakrisen bröt ut. Därför är det väldigt viktigt att vi är uppmärksamma på hur deras hälsa förändras i den här situationen, säger hon. 

Att följa Folkhälsomyndigheten och regeringens rekommendationer kan rädda liv men också vara en enorm påfrestning för de äldre. 

– Båda mina och min mans föräldrar har gått bort innan coronakrisen. Men jag kan tänka mig hur svårt det måste vara för de äldre som inte kan ta emot besök. Vilken smärta det måste innebära, säger hon. 

Isabella Lövin har valt att engagera sig extra i frågan tillsammans med Stefan Löfven då hon upplever att politiken måste gynna även de äldre i samhället. 

– Vi har väldigt många äldre i vårt samhälle och kan då inte ha en politik som enbart gynnar de som arbetar och studerar. Det är också helt naturligt att intressera sig för de äldre med tanke på att det är de som har byggt upp vårt samhälle, säger hon. 

Lövin under videokonferensen med statsminister Stefan Löfven, pensionärer och äldrelinjen Mind.
Lövin under videokonferensen med statsminister Stefan Löfven, pensionärer och äldrelinjen Mind. Foto: Eva Tedesjö

I den akuta krisen ser hon det som viktigt att alla, från privatpersoner till äldrevård, går samman och lyssnar på hur människor mår. Isabella Lövin understryker också vikten av Minds äldrelinje nu när ensamheten blivit allt mer påtaglig.

– Bara vetskapen om att det kan finnas en medmänniska att ringa till är viktig. Sen tycker jag att det lät väldigt bra att Mind nu utvecklar ett verktyg för att skriva sin livsberättelse. När man inte känner att man har den vardagliga kontakten med sina barnbarn så kan man använda tiden till att faktiskt sätta sitt liv på pränt, och fortsätter:

– Det kan bli något väldigt bra och värdefullt att dela med sin familj när krisen är över. 

Upplever du att något saknas inom äldrevården i dag?

– När vi börjar utvärdera coronakrisen så kommer vi kunna dra flera slutsatser. Men det är viktigt att man inte har så många olika personer som hjälper de äldre. Det skulle kännas tryggare och bättre på många sätt med mer fast personal som man lär känna. 

– I många kommuner har man stor omsättning av personal. Arbetsvillkoren blir sämre när man har en hög andel timanställda och vikarier. Det är inte bra långsiktigt, varken för vårdtagarna eller personalen. 

Det skulle kännas tryggare och bättre på många sätt med mer fast personal som man lär känna

Hur och när kan man se åtgärder mot detta?

– Äldreomsorgen är kommunernas ansvar. Så det är något som kommuner och vårdgivare måste ta tag i. Men har man inte en lika stor omsättning på personal får vårdtagarna och de äldre en chans att lära känna varandra bättre och det inger mer trygghet, säger hon.

Mind efterfrågar mer långsiktigt stöd för att kunna göra ännu mer för de som lider av psykisk ohälsa. Hur ser du på det?

– Många organisationer önskar mer långsiktigt stöd. Det här är en diskussion som ansvarigt departement för med Mind. Där kan vi understryka att organisationen har fått extra stort tillägg i år, förutom 4 miljoner från psykiatrianslaget 2020, så har man fått ett tillägg på 2,5 miljoner med anledning av covid-19.

– Jag kan förstå att man vill se en mer stabil finansiering, men de har många andra finansiärer som jag ser som väldigt positivt. Det är för tidigt att slå fast om de kan få ytterligare stöd. De har ju till och med en överkapacitet nu som de berättade om. 

Läs mer: Mind utvidgar öppettider för äldrelinjen