Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Luciafirandet läggs ner på flera orter

Inget luciatåg? På flera orter har det varit svårt att hitta luciakandidater.
Inget luciatåg? På flera orter har det varit svårt att hitta luciakandidater. Foto: Hasse Holmberg/TT

Det är glest i leden i landets luciatåg. På flera orter är det svårt att hitta luciakandiater. En del har gett upp och väljer att lägga ner luciafirandet.

När Sveriges Radios Kulturnytt för två år sedan undersökte hur många kommuner som har en officiell lucia var det 30 procent som var utan. Och det ser ut att blir färre.

På Lidingö får en 46-årig luciatradition ett snöpligt slut i år. Det blir ingen omröstning eftersom det bara finns en kandidat. I Aneby ser kommunen inte ut att få ihop de sju deltagare som krävs för en luciakör. I Hudiksvall har man fått in sju stycken och klarar sig med nöd och näppe, medan Njutånger inte ens försöker organisera något luciafirande i år.

Varför det är så är det ingen som vet. Mats Nilsson, docent i etnologi vid Göteborgs universitet, har ett par teorier. En möjlig förklaring är att firandet kräver för mycket arbete.

– Lucia drivs ofta av föreningar och all verksamheter som bygger på ideellt arbete har det svårt nu.

En annan kan vara att det känns omodernt.

– Att ha en skönhetstävling kanske inte ligger direkt i tiden.

Agneta Lilja, etnolog vid Södertörns högskola, är inne på samma linje.

– Det finns ju ett visst motstånd mot att det ska vara en skönhetstävling. Saker går helt enkelt ur modet om de inte fyller någon funktion.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.