Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/luckan-i-forsvarets-system-falske-officeren-kunde-sjalva-skriva-in-falska-uppgifterna/

Sverige

Luckan i försvarets system – falske officeren kunde själv skriva in falska uppgifterna

01:33. En falsk officer har i över ett årtionde fått ledande uppdrag inom Försvarsmakten genom att ljuga om sin bakgrund och förfalska sina meriter.

Den falske officeren skrev på egen hand in falska uppgifter i Försvarsmaktens system – utan att någon kontrollerade dem. Det bekräftar nu försvaret. 

I registren fick mannen både militär och akademisk examen. Strax därefter rekryterades han som överstelöjtnant vid Natos högkvarter.

Efter avslöjandet om en falsk officer har Försvarsmakten tillsatt en egen utredning och många frågor återstår kring hur mannen kunde göra karriär och undgå upptäckt.

DN har tidigare berättat att de felaktiga uppgifterna om både officersexamen och akademisk examen finns i Försvarsmaktens egna system. Nu uppger myndigheten att det var mannen själv som förde in uppgifterna.

”Uppgifterna registrerades 2012-07-03. Kvalifikationerna i systemet läggs in av individen själv och fungerar som ett digitalt cv. Vilken kontroll som senare gjorts av uppgifterna framgår inte”, skriver Försvarsmaktens hr-centrum.

För att arbeta som reservofficer krävs en reservofficersexamen. Mannen har hävdat att han tog sin examen 1999, men i själva verket kastades han ut från utbildningen redan innan den började. Den första registrerade lögnen om examen som DN upptäckt är i ett cv vid en rekrytering till en annan myndighet 2002.

Försvarsmakten har ännu inte kunnat svara på hur mannen först blev reservofficer trots att han saknade examen. När mannen skrev in de felaktiga uppgifterna i Försvarsmaktens system sommaren 2012 hade han precis avslutat en utlandsmission som major och reservofficer, och skulle snart påbörja ett nytt uppdrag – vid Natos militära högkvarter. Även då anställdes han som reservofficer och befordrades tillfälligt till överstelöjtnant, den högsta graden mannen innehaft. 

Som svar på en skriftlig fråga från DN uppger Försvarsmakten också att man vid åtminstone fyra anställningstillfällen inte kontrollerat om mannen verkligen var reservofficer eller inte.

Överbefälhavaren Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist frågades den 23 januari ut i riksdagens försvarsutskott.
Överbefälhavaren Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist frågades den 23 januari ut i riksdagens försvarsutskott. Foto: Roger Turesson

Försvarsmaktens utredning leds av kommunikationsdirektören Mats Ström. Han var med när försvarsminister Peter Hultqvist (S) och överbefälhavaren Micael Bydén svarade på frågor i riksdagens försvarsutskott i slutet av januari. Då uppgav Mats Ström att mannen kan ha genomfört sina första utlandsinsatser i Kosovo som värnpliktig officer, något som inte kräver reservofficersexamen.

Men i handlingar från Försvarsmaktens veterancentrum står det att mannen var anställd som reservofficer även under insatserna i Kosovo. Om även de uppgifterna är falska – eller om Försvarsmakten gav felaktig information till ledamöterna i försvarsutskottet – har Mats Ström inte velat svara på.

”Försvarsmakten har till försvarsutskottet redovisat våra preliminära slutsatser. Utredningen fortsätter med arbetet att slutföra vår analys och rekommendationer till ÖB. Vi avser inte lämna ut några enskilda svar förrän vi har slutfört vårt arbete och redovisat detta för vår uppdragsgivare (ÖB)”, skriver han i ett mejl.

Det faktum att mannen själv kunnat skriva in de falska uppgifterna i Försvarsmaktens system väcker nya frågor om det kan finnas andra officerare med fabricerade meriter. När DN tidigare i januari intervjuade överstelöjtnant Carl-Axel Blomdahl, som då ledde utredningen, fick han frågan om det kunde finnas fler falska officerare inom Försvarsmakten.

– Det vill jag inte uttala mig om då, men jag hyser stor tilltro till det system som vi har i dag, sa han då.

Försvarsmakten har uppgett att man än så länge inte hittat något som talat för att mannen orsakat någon skada. DN har upprepade gånger sökt honom, utan resultat.