Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 12:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lundin-ordforande-byter-advokater/

Sverige

Lundin-ordförande byter advokater

Ian Lundin utreds för medhjälp till folkrättsbrott och anstiftan till övergrepp i rättssak.
Ian Lundin utreds för medhjälp till folkrättsbrott och anstiftan till övergrepp i rättssak. Foto: Roger Turesson

Lundin Energys ordförande Ian Lundin byter försvarare, rapporterar Dagens Juridik. Ett nytt team ska nu företräda honom i målet där han misstänks för medhjälp till folkrättsbrott.

Det är advokatfirman A1 och de privata försvararna Torgny Wetterberg, Thomas Tendorf och Kristoffer Ribbing som tar över uppdraget att företräda Ian Lundin. 

I en kommentar till Dagens Juridik säger Wetterberg att det ”i grunden är ett ganska enkelt mål”.

– Åklagaren har inget på fötterna. Det är som kejsarens nya kläder, säger Wetterberg, och tillägger att han anser att förundersökningen bör läggas ned:

– Det här är enastående exceptionellt. Antingen finns det något och då utreder man detta annars så lägger man ned. Här hittar man inget men fortsätter i alla fall. Det är oerhört olämpligt att man håller på på detta sätt och utsätter människor för detta.

Kammaråklagare Henrik Attorps uppgav i en DN-intervju i april att förundersökningen (där även Lundin-vd:n Alex Schneiter är misstänkt) närmar sig slutet för polis och åklagare. Och i maj avslog Stockholms tingsrätt en begäran om att förundersökningen skulle läggas ned.

Förundersökningen mot Lundin Energy (tidigare Lundin Oil) inleddes 2010 vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Sex år senare delgavs Ian Lundin och Alex Schneiter misstanke om medhjälp till folkrättsbrott.

År 2018 kunde DN avslöja att vittnen att vittnen i Lundin-målet trakasserats och hotats. Senare inledde en ny förundersökning mot bolagstopparna, där de utreds för misstanke om anstiftan till övergrepp i rättssak.

Läs mer om förundersökningen mot Lundin Energy-topparna här.