Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lundsberg fortsatt öppen

Förvaltningsrätten upphäver Skolinspektionens beslut om att stänga Lundsberg. Skolinspektionen har inte haft laglig grund för beslutet, enligt domstolen.

"Den rättsliga genomgång som domstolen gjort visar att Skolinspektionen inte har befogenhet att utöva tillsyn över sådan internatverksamhet som äger rum utanför skoldagen", säger chefsrådmannen Anna Maria Åslundh-Nilsson i ett pressmeddelande.

Rätten skriver vidare i pressmeddelandet att det kan ifrågasättas om internatet över huvud taget är en del av skolväsendet. Det Skolinspektionen beslutade att stänga var skolan. Inte internatet. Men beslutet om en stängning av skolan skedde på grund av saker som skett kvällstid på internatet. Elever hade utsatt andra elever för pennalism.

"För att händelser vid internatverksamheten ska kunna leda till ingripanden av Skolinspektionen måste det alltså finnas belägg för att de inträffat under skolmåltider eller liknande eller att de annars påverkat utbildningen på ett sådant sätt att den inte uppfyller de krav som gäller enligt skollagen eller andra författningar", skriver rätten.

Men Skolinspektionen har inte visat att några oegentligheter skett under skoltid, eller påstått att det skulle finnas allvarliga brister i utbildningen som kunde vara skäl till verksamhetsförbud. Kärnfrågan är alltså hur långt Skolinspektionens tillsyn sträcker sig.

– Jag hävdar ju att lagstiftningen ger uttryck för att det som händer i skolan och i samband med skolan, där har huvudmannen ett ansvar för att förebygga kränkningar. Man kan knappast se ett närmare samband mellan två verksamheter än mellan en skola och ett internat i nära anslutning till skolan, särskilt när samma stiftelse finansierar båda delar, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler till TT.

– Vi har precis fått domen men vår bestämda uppfattning är att förvaltningsrätten bedömt fel. Vi kommer förmodligen att överklaga, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.