Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 15:30 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lundsberg-oppnar-igen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lundsberg öppnar igen

Riksinternatskolan Lundsberg är en grund- och gymnasieskola i Storfors kommun i Värmland.
Riksinternatskolan Lundsberg är en grund- och gymnasieskola i Storfors kommun i Värmland. Foto: Fredrik Sandberg

Förvaltningsrätten går emot Skolinspektionens beslut om att stoppa all verksamhet på Lundsbergs internatskola. Det innebär att skolan kan öppna igen i avvaktan på att förvaltningsrätten meddelar dom.

– Det är ett väldigt positivt beslut från domstolen för elever, personal och föräldrar att vi kan fortsätta. Och vi ska återuppta undervisningen igen på måndag, säger Ulf Rehnmark, medlem i stiftelsens styrelse för Lundsberg.

Skolinspektionen beslutade att stänga Stiftelsen Lundsbergs skola med omedelbar verkan den 28 augusti efter att två elever hade blivit misshandlade med strykjärn i samband med en nollning. Förbudet gäller som längst i sex månader.

Men förvaltningsrätten anser att det är oklart om internatverksamheten vid en riksinternatskola står under tillsyn av Skolinspektionen. Elevhemmen, där misshandeln ska ha ägt rum, är nämligen en verksamhet som till största del inte äger rum under skoldagen. Med hänsyn till det är utgången i målet oviss, skriver man i ett pressmeddelande.

Domstolen har också gjort bedömningen att elevernas säkerhet inte är i fara om verksamheten vid skolan får fortsätta i avvaktan på den slutliga prövningen.

Dagens beslut kan ge en fingervisning om skolans framtid. När en begäran om inhibition prövas ska förvaltningsrätten bedöma hur sannolikt det är att det överklagade beslutet kommer att ändras. Att man nu tillåter skolan att öppna igen kan tyda på att Lundsberg får tillbaka tillståndet att bedriva verksamhet i den slutliga prövningen.

Ulf Rehnmark vill inte spekulera i skolans framtid, men menar att deras uppfattning är att Skolinspektionens beslut att stänga ner skolan var alltför drastisk.

– Åtgärden var baserat på ett enstaka tillfälle, och det finns brister i den snabba utredning man gjorde i samband med stängningen. Man intervjuade exempelvis inte elevhemsföreståndaren på elevhemmet där det skedde, säger han.

Under veckan som all undervisning har legat nere har styrelsen tillsammans med elever och föräldrar tagit fram ett omfattande åtgärdsprogram för att ytterligare förstärka trygghetsarbetet vid skolan, upplyser Ulf Rehnmark.

Det handlar bland annat om utökad bemanning och föräldranärvaro på elevhemmen.

– Under helgerna ska det vara föräldar närvarande på elevhemmen eftersom hotbilden då är större. Hur bemanningen ska vara under veckorna är en fråga som skoledningen måste utvärdera tillsammans med den nya styrelsen, säger Rehnmark.

Man kommer även att fortsätta ha en dialog med Skolinspektionen om värdegrundsarbetet på skolan som syftar till att motverka unkna traditoner, till exempel så kallad kamratfostran.

– Det är något som är ständigt pågående. Men den här incidenten som inträffade visade på att skolan inte fullt nått ut med sitt arbete till eleverna. Det ska sitta i ryggmärgen hos alla om vad som är tillåtet och inte tillåtet.

I eftermiddag kommer en helt ny styrelse att tillträda. Enligt Ulf Rehnmark är ingen av dem före detta elever på Lundsberg.

– Det är för att ta bort den eventuella misstanken och övertyga Skolinspektoinen om att det inte finns uppsåt i styrelsen att upprättahålla gamla traditioner, säger Rehnmark.

Man har även påbörjat rekryteringen av en ny rektor. Staffan Hörnberg fick lämna rektorsposten i samband med Skolinspektionens beslut att stänga skolan.

En slutlig prövning av målet kommer att ske inom en ganska snar framtid.

– Vår arbetshypotes är att vi inom en månad ska försöka avsluta det här målet. Det här berör ju många så vi kommer ta det här så fort det går, säger Anna Maria Åslundh-Nilsson till TT.

Förvaltningsrättens beslut som kom idag kan även överklagas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.