Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 10:18 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lundsberg-polisanmals-for-pennalism/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lundsberg polisanmäls för pennalism

Internatskolan Lundsberg i Värmland har polisanmälts av Skolinspektionen och förundersökning har inletts om bland annat misshandel.

– I de anmälningar vi har fått finns uppgifter om våld av en art som inte Skolinspektionen utreder. Därför polisanmälde vi, säger Carina Abréu, inspektör på Skolinspektionen.

Det är ganska gravt våld?

– Ja, det är det — det är gravt våld.

Hon säger att det är ovanligt att inspektionen polisanmäler händelser, men detta faller under allmänt åtal.

Enligt SVT rör förundersökningen misshandel, olaga hot samt olaga tvång mot minderårig.

Skolinspektionen gjorde oanmält besök på Lundsberg den 20 oktober. Rektorn, representanter för elevhemmen och en elev intervjuades.

Skolan har högstadium och gymnasium. Många kungliga och adliga har varit elever där. Äldre elever ska fostra yngre — men uppgifter om våld finns alltså.

– Det finns ett informellt system som skolan kallar kamratuppfostran som har de här inslagen också, säger Abréu.

Rektor Staffan Hörnberg kritiserar inspektionen och vill ha "korrekt och ärlig genomlysning av verksamheten". Att polisanmälan gjorts tycker han är bra.

– Om det mot förmodan visar sig vara sant tycker jag att det är så allvarligt att man ska göra en opartisk utredning, säger han till SVT.

Lundsbergs skola

• Lundsbergs skola ligger i Storfors kommun i Värmland.

• Det är en statsunderstödd privat internatskola med grundskola och gymnasium.

• Skolan grundades 1896 av grosshandlaren William Olsson efter engelskt mönster och ägs av en stiftelse där flera före detta elever är representerade.

• Vid skolan finns cirka 25 lärare och omkring 220 elever. (TT)

Källa: Nationalencyklopedin

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.