Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lundsbergs rektor godkände nollning av elever

Foto: Jonas Lindstedt

Lundsbergs rektor Staffan Hörnberg får sparken sedan han godkänt en nollning där elever häller vatten genom ett rör i munnen på en annan elev. Dessutom ställer hela styrelsen sina platser till förfogande. Det bekräftar styrelseledamoten Ulf Rehnmark för DN.

Ulf Rehnmark, styrelseledamot i Stiftelsen Lundsbergs skola, säger till DN att rektorn, internatchefen och en grupp från eleverna hade diskuterat frågan om vad man fick och inte fick göra under insparkshelgen.

Enligt Rehmark var en av de "aktiviteter" som diskuterades en nollning som innebar en tydlig kränkning av de yngre eleverna.

– Nollningen gick ut på att hälla vatten på eleverna och detta godkändes av rektorn, säger han.

Enligt Skolinspektionens utredning kallades nollningen för "ubåten". En elev får lägga sig på rygg med ett rör i munnen och blir därefter ombedd att "stänga alla luckor". Därefter hälls vatten ned i röret varefter eleven får höra att han eller hon "inte stängde alla luckor".

– Det är ingen tvekan om att det rörde sig om en kränkning, säger Ulf Rehnmark.

Vid 21.30-tiden på onsdagskvällen beslutade styrelsen att ge rektor Staffan Hörnberg sparken och att själva ställa sina platser till förfogande.

Under styrelsemötet föredrog en av ledamöterna några intervjuer som gjorts med elever och skolans ledning. Redogörelsen visade att skolan brustit i sin verksamhet, säger Ulf Rehnmark.

En tillförordnad rektor kommer nu att utses och valberedningen får i uppgift att ta fram ett förslag på ny styrelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.