Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 15:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/lungsjuke-mikael-steen-jag-befinner-mig-i-moment-22/

Sverige

Lungsjuke Mikael Steen: Jag befinner mig i moment 22

Mikael Steen bor i Blackeberg i Stockholm och jobbar som brovakt.
Mikael Steen bor i Blackeberg i Stockholm och jobbar som brovakt. Foto: Privat

Lungsjuke Mikael Steen, 42, törs inte gå till jobbet av rädsla för att bli smittad av nya coronaviruset. Han vet inte hur han ska klara sig ekonomiskt efter de första 14 dagarnas sjukskrivning. 

– Jag befinner mig i moment 22, säger han.

Försäkringskassan säger att de jobbar på att lösa problemet.

I fredags slopade regeringen kravet på läkarintyg efter sju dagars sjukdom, nu är det i stället 14 dagar som gäller. Men därefter krävs läkarintyg för att få sjukpenning från Försäkringskassan.

Mikael Steen jobbar som brovakt, vilket gör att han inte kan jobba hemifrån. Samtidigt har han lungemfysem och har sjukskrivit sig eftersom han inte vågar ge sig ut av rädsla för att bli smittad. 

– Om får jag en dubbelsidig lunginflammation har jag små chanser att överleva. Jag har en dödsångest som är enorm, säger han.

Nu sitter han hemma i sin lägenhet i Blackeberg i Stockholm och funderar på hur han ska klara sig ekonomiskt när de 14 dagarna har passerat. Han vågar inte gå till vårdcentralen för att träffa läkare och vet ändå inte om de skulle sjukskriva honom eftersom han egentligen är arbetsför.

– Vi som har en grundsjukdom uppmanas att stanna hemma, men det går inte ihop. Det verkar som att de som jobbar har hamnat i moment 22. Mina sparpengar räcker i tre månader, sedan vet jag inte vad jag ska göra. Jag kommer att sitta här i min lägenhet tills jag blir vräkt, säger han. 

Smittbärarpenning är inte aktuellt eftersom han inte är smittad av nya coronaviruset. 

Han har försökt få tag på både Försäkringskassan och vårdcentralen för att få information om hur han ska göra, men det går trögt. 

– Jag har inte fått tag på min läkare. Vårdcentralen säger bara att jag kan sjukskriva mig själv i två veckor vilket jag redan har gjort. Försäkringskassan säger att de inte kan svara på mina frågor och att de ska återkomma, vilket de inte har gjort. 

Försäkringskassan säger att de är medvetna om den här problematiken och menar att de arbetar på att lösa den. 

– Vi förstår att det är en problematik med läkarintyg från dag 15, dels har vården högt tryck, dels kanske man inte vågar ge sig ut. Vi tittar på hur man kan vara pragmatisk men har inte svar på hur vi ska lösa det här ännu, säger Jacob Lagercrantz, pressekreterare på Försäkringskassan.

I det här fallet handlar det ju om han tillhör riskgrupp och inte vågar ge sig ut. 

– Vi tittar på hur vi ska lösa det också.

Capio som driver vårdcentralen i Blackeberg säger att deras enheter gör allt de kan för att ge ”bästa relevanta medicinska rekommendationer”.

– Det är vårt enda uppdrag, säger kommunikationschef Henrik Brehmer.

Läs mer: 

Det här gäller om du blir sjuk

Det får du göra – och inte göra – om du sitter i hemkarantän

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt