Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lustgas säljs på krogar i Göteborg och Stockholm

Lustgas som partydrog säljs öppet på minst två krogar i Göteborg, rapporterar P4 Göteborg. Också i Stockholm säljs gasen på krogar.  

Gasen är laglig i Sverige, men kan vara farlig för både hälsa och miljö. 

– Jag är chockad att det finns på vanliga krogar. Det är många som köper, man ser massor av folk på de här ställena som sitter med ballonger och andas in och ut, säger en krogbesökare i Stockholm till DN. 

Lustgas används främst som narkosmedel och lättare smärtlindring inom vården. Det är det vanligaste bedövningsmedlet vid förlossningar i Sverige. Inom sjukvården blandas lustgasen alltid med syrgas. 

Lustgasen ger ett kortvarigt rus och är inte narkotikaklassad. Den kan dock vara ge skador. 

– De akuta effekterna är att man riskerar att skölja ut syret ur lungorna, så man får en akut djup syrebrist. Det kan man svimma av och man kan exempelvis få kramper eller hjärtarytmier, säger Kai Knudsen, överläkare vid anestesikliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till TT.

Att använda gasen kan också påverka benmärg och nerver. 

–  Man kan få benmärgspåverkan och påverkan på nerverna i kroppen som gör att man får känselbortfall och domningar, säger Kai Knudsen till TT. 

Under flera år har landsting i Sverige arbetat för att minska användningen och utsläppen av lustgas. Dels för att skona vårdpersonalens hälsa, men också för att gasen är en gas som bidrar till växthuseffekten som bryter ned ozonet i stratosfären. 

– Lustgas är en av de starkare växthusgaserna. Den är 298 gånger så skadlig som koldioxid och stannar också mycket längre i atmosfären än vad koldioxid gör, säger Malin Kanth, handläggare på Naturvårdsverket, till DN. 

I stort utgör lustgasutsläppen endast runt nio procent av Sveriges totala utsläpp. Lustgasen kommer främst från jordbruket, då den bildas i marken, samt från förbränning av biomassa, biologisk behandling av avloppsvatten och till en liten del från sjukvården. 

– Lustgasutsläppen utgör ungefär en tiondel av Sveriges klimatpåverkan och privatpersoners användning utgör en försumbar del. Men samtidigt – många bäckar små. Det är ingenting som man ska uppmuntra, säger Malin Kanth. 

Att sälja lustgas är inte olagligt och det är heller ingen tillståndspliktig verksamhet. De effekter som gasen kan ge kan dock göra försäljaren ansvarig under alkohollagen. 

– Det är ett berusningsmedel och då hamnar det under vårt ansvarsområde, säger Carina Cutlip, enhetschef för tillståndsenheten i Stockholm stad. 

Hon vet att det förekommer försäljning av lustgas på krogar i Stockholm, men tror inte att det är så vanligt. 

– Nej, jag tror inte att det är det. Ägarna vet om vilka risker det innebär och väljer då att inte sälja den, säger Carina Cutlip. 

Att lustgas orsakar dödsfall är ovanligt. 1990 dog dock en 24-åring från Örnsköldsvik efter att ha inandats gasen, enligt TT, och för två år sedan omkom en 18-åring i London. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.