Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lyckta dörrar i Lindbergrättegång

Det blir lyckta dörrar för rättegången i det uppmärksammade målet mot före detta polischefen Göran Lindberg som startade på tisdagen. Han åtalas på 23 punkter, för våldtäkter, koppleri och sexköp.

De första fotograferna var på plats utanför Södertörns tingsrätt i Huddinge redan klockan sex på tisdagsmorgonen för att få en skymt av Göran Lindberg. Ett 30-tal reportrar och fotografer häckade i timmar utanför rättssalen och hoppades att domstolsförhandlingarna skulle hållas öppna, berättar DN:s reporter, Kalle Sandhammar, på plats.

Så blev det inte. Rättegången som skulle ha börjat klockan nio blev något försenad. Strax innan klockan tio började åklagare Håkan Roswall läsa upp de 23 åtalspunkterna, därefter har begärde han att det skulle vara lyckta dörrar.

DN:s reporter vittnar om en blek och avmagrad Lindberg som följde med i stämningsansökan medan anklagelserna lästes upp. Det var tydligt att den före detta polischefen inte har varit utomhus på länge. Han var mycket blek men satte engagerat på sig glasögonen när det refererades till förundersökningen.

Lindberg fortsätter att förneka till alla anklagelser om våldtäkt och koppleri. Han erkänner dock åtta av åtalspunkterna, alla rörande köp av sexuella tjänster.

Strax innan halv elva beslutade rätten så att följa åklagarens önskan om att hålla rättegången stängd för allmänheten.

– Rätten har beslutat att den fortsatta förhandlingen kommer att ske bakom lyckta dörrar av hänsyn till de målsägande, sade rådman Lars Tomph.

Målsägande kommer att finnas med på plats och via länk och man vill inte att detaljer ska riskera att röja deras identitet.

På måndagen gick tingsrätten emot åklagaren och lättade ordentligt på sekretessen kring polisens förundersökning i målet. Därmed offentliggjordes större delen av den 2 700 långa utredningen.

Enligt förundersökningen präglas våldtäkterna av förnedring. Kvinnan i ett av fallen utsattes, enligt åklagaren, för "sadistiskt sexuellt våld". Han ska ha fjättrat en 17-årig flickas armar och ben i en säng och sedan våldtagit henne. Bland bevisningen ingår bilder från den väska som mannen bar med sig, med bland annat handklovar, koppel och andra sexleksaker som han enligt åtalet använde vid övergreppen.

Lindberg, som tidigare gjort sig känd som en jämställdhetskämpe, har hela tiden nekat till våldtäkterna och samtliga fall av koppleri. Han erkänner däremot flera sexköp.

Trots sexbrottsmisstankarna anser mannen inte att han har en negativ kvinnosyn:

– Jag stöttar dem och känner att jag gör positiva saker för dem. I de allra flesta fall upplever jag att vi har haft en ganska jämställd relation fast jag har betalt för sexet, säger Lindberg i förhör.

Tio dagar av rättegånen är avsatta till förhandlingar, man beräknar att allt ska vara klart den 20 juli.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.