Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Lynchstämning när flickan hittades

Klockan 02.48 natten mot fredagen stoppade en patrull från föreningen Missing People en man som kom bärande på en ung flicka i sina armar. Ett jubel utbröt när man förstod att det var den försvunna nioåringen som hittats. Men jublet övergick i lynchstämning.
 

En polispatrull som fanns i närheten förde snabbt bort mannen.

– Stämningen var mycket hätsk med höga röster. Det gick inte att ha kvar honom där, säger Jessicka Kangasniemi, ordförande för Missing People, till DN.se.

Mannen hade kommit bärande på nioåringen på samma gata där flickan bor, enligt Kangasniemi.

– En av våra patruller gick då emot honom och stoppade honom – han var på väg åt andra hållet, säger Jessicka Kangasniemi.

Flickan grät inte, men var mycket ledsen. Hon togs omhand och fördes till sjukhus där hon skulle undersökas för eventuella skador.

Det är oklart om den hätska stämningen riktades mot mannen eller en pressfotograf som fanns på platsen.

Uppemot 800 personer deltog i sökandet efter flickan, enligt Jessicka Kangasniemi.

– Vi har aldrig varit med om någonting liknande. Att det blev en sådan uppslutning beror naturligtvis på att det var ett barn det gällde.

Sökandet efter flickan utgick från Skårsskolan dit hon varit på väg när hon försvann. Patruller om 15 personer tilldelades olika områden att söka av. Först organiserades sökningarna helt och hållet av Missing people. Men vid 21-tiden bad polisen de frivilliga att rikta in sig på vissa sökområden.

Mannen som påträffades med nioåringen togs med till förhör. Han var på fredagsmorgonen inte delgiven misstanke om brott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.