Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Lyssnarnas åsikter sparas i hemlig databas

Sveriges Radios populära lyssnarprogram ”Ring P 1” har i det tysta registrerat tusentals personer i en hemlig databas. Uppgifter om namn, telefonnummer, politisk hemvist, sjukdomar och religions­tillhörighet sparas i ”telefondatabasen”. Systemet får stark intern kritik.

”Ring P 1” är ett av Sveriges Radios folkkäraste program med en stor och trogen lyssnarskara. Tusentals svenskar har de senaste åren ringt in till programmet för att säga sin mening i aktuella frågor.

Men vad lyssnarna inte känt till är att de senaste sju åren har de som ringt in till telefonslussen också registrerats i en databas. Fram till nyligen bokfördes bara telefonnummer, namn och vilka ämnen personen vill debattera, men Dagens Nyheter kan nu avslöja att sedan i höstas finns helt nya direktiv från programledningen.

Enligt ett internt dokument som DN tagit del av ska även åsikter registreras. Politisk hemvist, religions­tillhörighet, ålder och sjukdomar är exempel på uppgifter som sparas. De som ringer får inte reda på att de registreras.

Uppgifterna finns tillgängliga i ”telefondatabasen” som ska användas som ett verktyg för ”Ring P 1”:s redaktion.

Men SR:s personal i hela Sverige kan ha tillgång till databasen om de känner till adressen på intranätet. Uppgifterna skyddas inte ens av ett lösenord, enligt DN:s källa.

Flera medarbetare på Sveriges Radio har reagerat starkt på databasen som de ser som åsiktsregistrering.

– Systemet har funnits i många år, det är ett redskap för att ha koll på att inte samma personer kommer med i programmet hela tiden, det kan jag tycka är helt rimligt. Men att vi ska skriva vad folk har för åsikter också det är fel, säger en medarbetare.

Enligt dokumentet, som har signerats av Erica Hedin, projektledare och ansvarig för ”Ring P 1,” ska databasen hållas hemlig: ”Det är inget system vi i detalj redogör för eller diskuterar med utomstående”, står det i dokumentet.

– Det är helt åt skogen, det är inte Sveriges Radio för mig, vi ska vara transparenta och öppna, säger en medarbetare som vill vara anonym.

Av dokumentet framgår att ledningen är medveten om att det kan framstå som åsiktsregistrering. Men Erica Hedin skriver att personerna som registreras inte alls har någon grund att bli upprörda.

”Vare sig den som ringer vår sluss för att komma med i programmet, eller den som lyssnar på programmet, kan på rimliga grunder bli upprörd över att vi i vårt redaktionella arbete samlar in också personliga och känsliga uppgifter om människor.” skriver hon.

Enligt DN:s källor är det flera medarbetare som ifrågasatt systemet men det finns en rädsla för att öppet kritisera ledningen. ”Ring P 1” sköts växelvis av olika radiostationer och värdskapet hoppar mellan olika städer som Stockholm, Malmö, Göteborg, Sundsvall och Umeå. Det är olika från stad till stad hur mycket som registreras i databasen. Det är inte klart hur länge uppgifterna ska sparas i systemet.

– Det är ingenting som vi gör i Malmö, i övrigt får jag får hänvisa till projektledaren, säger Hans Zillén producent för ”Ring P 1” i Malmö.

Även i Sundsvall har redaktionen valt att gå ifrån de nya direktiven och struntar i att registrera personers åsikter.

– Jag tycker att åsiktsregistrering är helt väsensskilt från det öppna och demokratiska samhälle som Sveriges Radio verkar i och är en del av. När vi sänder från Sundsvall så tillämpar vi inte åsiktsregistrering, säger programledaren och ”Ring P 1”-profilen Täppas Fogelberg.

Enligt DN:s källor är det i Göteborg, där projektledaren Erica Hedin finns, som det skrivs in mest uppgifter.

Telefonslussarna till ”Ring P 1” sköts ofta av tillfällig personal som studenter, det är också de som skriver in uppgifterna i databasen.

– Det blir öppet för deras tolkning av vad personen menar. Säger man något konstigt kanske det uppfattas som något helt annat. Det är öppet för fallgropar, säger DN:s källa.

I ett brev till medarbetare har Erica Hedin hävdat att hon noggrant gått igenom telefondatabasen och dess syfte med bolagsjuristen Anna Wesslau. Men de uppgifterna förnekas av Wesslau.

– Jag har gjort en generell bedömning av frågan i stort, jag har inte varit inne i detalj, säger Anna Wesslau.

Även till Dagens Nyheter hävdar Erica Hedin att bolagsjuristen gått igenom telefondatabasen.

Är det förenligt med lagen att ha en sådan databas?

– Ja det är det, säger Erica Hedin.

Hur tror du ”Ring P 1”:s lyssnare reagerar på att de registreras?

– Jag tror att den som lyssnar på programmet mycket väl kan förstå att man måste hantera en massa olika uppgifter i ett programarbete.

Men det är ändå känsliga och personliga uppgifter som ni sparar. Tror du inte att de kan bli upprörda?

– Du påstår att det är känsliga uppgifter och så, och du frågar om folk kan bli upprörda. Människor kan bli upprörda över mycket, vi har upprörda människor i ”Ring P 1” varje dag. Och en del blir väldigt upprörda över saker som någon annan tycker är ointressant, det lever vi med varje dag, säger Erica Hedin.

Läs hela dokumentet

P1-dokumentet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.