Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 07:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/m-forslag-lat-vardpersonal-slippa-skatt/

SVENSK POLITIK

Vårdpersonal kan få slippa skatt

Vårdpersonal som får gratis parkering under coronakrisen kan få slippa förmånsbeskattning. Moderaterna lägger ett förslag i riksdagen om att regeringen bör ändra lagstiftningen.

– Det är omoraliskt att de som gör sitt yttersta ska förmånsbeskattas, säger Niklas Wykman (M).

Stockholms stad har erbjudit vårdpersonal fri parkering. Skälet är att man ska slippa använda kollektivtrafiken där smittrisken är högre. Även Västra Götalandsregionen har ett sådant erbjudande. Som DN tidigare uppmärksammat är detta dock en skattepliktig förmån. Det finns gott om undantag i lagstiftningen men inget som gäller den här situationen, enligt Skatteverket.

Det vill Niklas Wykman (M) ändra på. Han kommer att föreslå i riksdagens skatteutskott att en tillfällig ändring görs som undantar personal i vård och omsorg från förmånsbeskattning under coronakrisen.

– Det är orimligt att de här grupperna ska beskattas för parkering, måltider eller taxiresor när man gör sitt allra yttersta. Nu när både det offentliga och företag och privatpersoner vill stötta deras arbete så ska man inte behöva sitta och tänka på sin deklaration, säger Niklas Wykman.

Moderaterna kommer att söka stöd i riksdagen för ett utskottsinitiativ där regeringen uppmanas återkomma med förslag till en lagändring. Regeringen bör snabbt meddela att den gäller generellt och retroaktivt för hela 2020, anser Niklas Wykman.

– Då behöver människor inte längre bekymra sig för detta. Sedan kan lagändringen komma om några veckor, det spelar mindre roll, säger han.

Att definiera målgruppen, personal inom vård och omsorg, bedömer han inte ska vara något stort problem.

Tidigare har riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) sagt till DN att regeringen borde lösa problemen med förmånsbeskattning av vårdpersonal. En liknande situation uppstod under de stora skogsbränderna 2018 då brandmän beskattades för kost och logi.

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill i nuläget inte ge besked i frågan men hon utesluter inte heller något.

”Jag välkomnar alla tankar på hur vi kan underlätta för Sveriges vårdpersonal som just nu gör extraordinära insatser. Som jag meddelat många gånger tidigare undersöker vi alla inkomna förslag” kommenterar finansministern via sin pressekreterare Mirjam Kontio.

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Äldreomsorg
Skatteverket
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt