Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 00:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/m-kd-och-v-overens-om-mer-pengar-till-valfarden/

Svensk politik

M, KD och V överens om mer pengar till välfärden

Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD).
Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD). Foto: Patrik Österberg/TT

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har nått en överenskommelse om att kräva mer pengar till välfärden genom en extra ändringsbudget. 

Det rör sig om 2.5 miljarder extra till välfärden utöver de 5 miljarder som regeringen redan föreslagit. 

Även Sverigedemokraterna ställer sig bakom initiativet, vilket innebär att det nu har majoritet. 

Ändringsbudgeten kommer att tas upp på finansutskottets sammanträde på torsdagen. 

M, KD och V föreslår mer pengar utöver de som regeringen och samarbetspartierna redan har bestämt, ungefär 2,5 miljarder extra, enligt partierna. 500 miljoner av finansieringen består av pengar som regeringen redan har lovat kommunerna för lärarassistenter. Så det handlar om 2 miljarder kronor i tillskott. 

Moderaternas ekonomipolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tror att förslaget skulle kunna förhindra nedskärningar och uppsägningar på exempelvis äldreboenden.


– Vi menar att skattebetalarnas pengar ska gå till sjukvård och skolor istället för friår. Friåret och ingångsavdraget är de stora posterna i vår finansiering, säger Svantesson och tillägger att de ändå ställer sig bakom regeringens fem miljarder som redan avicerats. 

Vänsterpartiets ekonomipolitiska talesperson Ulla Andersson tycker att välfärden behöver ett extra tillskott. 

– Vi behöver varenda undersköterska, sjuksköterska och lärare i det här landet.

Ulla Andersson (V).
Ulla Andersson (V). Foto: Fredrik Persson/TT

– Vi tycker att vi hade kunnat ha tagit från statens överskott. Det är inte rimligt att staten lägger pengar på hög medan kommuner och regioner går på knäna, säger hon. 

KD:s Ebba Busch säger att oppositionens överenskommelse är en vinst för välfärden. 

– Det här är tillskott som behövs nu när vi hör nödropen från kommunerna och vi ser neddragningar i både kommuner och regioner.

Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraterna säger att även hans parti kommer att ställa sig bakom, något som innebär att förslaget nu har en majoritet i Sveriges riksdag. 

– Sen tycker jag i och för sig att den här slutprodukten var något mindre attraktiv än den ursprungliga produkten som M presenterande. Det blev inga tillskott till rättsväsendet eller polisen och man lyckades inte enas om en finansiering via internationellt bistånd. Men alternativet är ju ingenting så sammantaget är det inget problem för oss att stödja detta, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.

Läs mer: Centern: ”M har köpt vänsterns ekonomiska politik”