Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/m-kraver-miljardtillskott-till-valfarden/

Svensk politik

M kräver miljardtillskott till välfärden

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Moderaterna lägger fram en extra budget för att ge mer pengar till polis och välfärd. 

– Vi ser att det finns ett behov av ett räddningspaket för välfärd och trygghet, säger Elisabeth Svantesson (M).

På torsdag kommer Moderaterna att lägga fram ett förslag på en extra ändringsbudget i riksdagens finansutskott. M vill öka resurserna till välfärd och rättsväsende med knappt 5,6 miljarder kronor jämfört med vad som är avsatt i budgeten för 2020. Orsaken är att många kommuner aviserat både nedskärningar och underskott de närmaste åren.

– Vi ser att det finns ett behov av ett räddningspaket för välfärd och trygghet. Vi behöver prioritera det allra viktigaste, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

M vill ge kommuner och regioner tre miljarder extra i generella statsbidrag redan i år. Dessutom avsätter Moderaterna 2,6 miljarder extra till polis och rättsväsende.

Förslaget är bland annat finansierat genom nedskärningar av så kallade extratjänster, investeringsstöd till hyresrätter och biståndet.

– Det är fullt finansierat, säger Elisabeth Svantesson.

Flera av regeringens ministrar har tidigare sagt att kommunerna troligen kan räkna med extra pengar i vårbudgeten som kommer i april. Men Moderaterna anser att resurserna behövs tidigare än så.

– Vi ser problemen här och nu. Det skulle gå att göra något åt det nu, säger M-ledaren Ulf Kristersson.